Societat 04/02/2016

Primer cas d'una embarassada amb el virus Zika a Catalunya

Havia viatjat feia poc a Colòmbia. La conselleria de Salut ja n'ha detectat 6 casos

Mario Martín Matas
2 min
Quina por ens ha de fer el Zika?

BarcelonaEs pensava que no, però finalment ha sigut que sí. La conselleria de Salut de la Generalitat va afirmar ahir que una de les dues dones diagnosticades amb el virus de Zika a Catalunya està embarassada. Es troba en el segon trimestre de gestació i, de moment, el fetus no presenta cap anomalia, segons va explicar el secretari de Salut Pública del Govern, Joan Guix. De fet, Guix va insistir que la relació causa-efecte entre el virus i l’augment dels casos de microcefàlia en nadons, que es va registrar a la Polinèsia Francesa l’any 2013 i més recentment al Brasil, encara no està provada científicament. Però és la sospita que sí que ho estigui el que ha portat l’OMS a decretar una alerta sanitària global i als reguladors sanitaris d’Europa i els EUA a recomanar a les embarassades que no viatgin als països on la malaltia es troba en fase epidèmica.

La dona, de 41 anys i origen sud-americà, fa anys que viu a Catalunya i va viatjar recentment a Colòmbia, segons va detallar Salut Pública sense entrar en més detalls per no donar detalls íntims de la pacient. Seguirà els controls obstètrics habituals, i els metges confien que no hi haurà cap problema. Guix va recordar que el 75% dels portadors del virus no desenvolupen cap símptoma i que només un 2% presenten un quadre clínic que no sigui lleu. A més a més, va insistir en un missatge de tranquil·litat a la població pel baix risc -“pràcticament zero”, va dir- que hi hagi una transmissió autòctona. Fins al moment s’han diagnosticat sis casos a Catalunya, tots ells importats des d’Amèrica. El fet que el virus només trigui uns vint dies a desaparèixer del cos i que l’activitat del mosquit tigre -el vector que podria transmetre’l- encara es trobi sota mínims, és el que fa que Salut insisteixi en la petició de calma. “No estem en absolut en situació epidèmica”, va ratificar Joan Guix.

Guia bàsica per entendre el virus ZikaSalut treballa ara en un protocol per abordar els nous casos que espera diagnosticar durant els pròxims dies. Espera tenir-lo enllestit en un parell de dies perquè l’aparició de més diagnòstics seria “normal”, tot i que no implica una progressió de la malaltia sinó la detecció de casos existents. No preveu fer que la declaració de la malaltia sigui obligatòria, perquè aquesta no és la tendència amb què es treballa a la Unió Europea, però sí que preveu que l’Hospital Clínic centralitzi les analítiques de la malaltia i que un altre centre, encara per determinar, s’encarregui d’atendre les casuístiques més greus que poguessin sorgir. Ara bé, cap dels sis pacients diagnosticats fins ara han desenvolupat cap problema i fan vida normal a casa seva sense seguir cap tractament específic.

També el ministeri de Sanitat va informar ahir que fins ara s’han registrat dos casos a Castella i Lleó, un a Múrcia i un més a Madrid, i que a partir d’ara farà un balanç setmanal de la situació. En qualsevol cas, els casos diagnosticats “són dins del que era previst i no suposen cap risc de propagació del virus”, va insistir el ministeri.

stats