Societat 27/11/2014

Es posa en marxa la primera incubadora de l'Estat per empreses amb tecnologies de l'espai

El centre, desè que obre a Europa l'Agència Espacial Europea, s'ubica al campus de la UPC de Castelldefels. Preveu acollir al voltant de 40 empreses

Acn
2 min

CastelldefelsL'Agència Espacial Europea (ESA) ha posat en marxa al Campus de la UPC de Castelldefels (Baix Llobregat) la primera incubadora de l'Estat per a empreses que utilitzen tecnologies de l'espai. El centre està ubicat a l'edifi RDIT i ocupa una superfície de 1.000 metres quadrats. De moment hi ha quatre empreses instal·lades que centren la seva activitat en els "drones" i en les comunicacions per satèl·lit, entre d'altres. Es tracta del desè "Business Incubation Centre" que l'ESA obre a Europa.

La incubadora, gestionada per Barcelona Activa, s'adreça a empreses amb menys de cinc anys d'activitat que basin el seu negoci en l'ús de sistemes o tecnologies espacials per a desenvolupar productes, serveis o aplicacions. Les quatre empreses instal·lades generen prop de 30 llocs de feina directes i indirectes. Es tracta de Hemav, IP anywhere, DAPCOM i Born Positiu. En els pròxims mesos, entraran tres noves empreses que ja han estat aprovades per un comitè de selecció.

A tall d'exemple, el projecte de Hemav consisteix en "apropar els "drones" al món de l'agricultura", segons ha explicat el director general de l'àrea de desenvolupament de l'empresa, Alex Gomar. Concretament, els "drones" volen pels camps i proporcionen informació al pagès sobre "quan s'han d'acollir els cultius, quines són les necessitats hídriques o si cal o no aplicar pesticides". Es tracta d'aportar solucions "per reduir costos i augmentar la productivitat al camp", segons Gomar.

L'empresa IP anywhere, d'altra banda, treballa per proporcionar internet als vaixells que naveguen pel mar mediterrani o als camps de refugiats del Sàhara. Les empreses incubades tenen accés al coneixement tècnic i científic de l'ESA i reben 50.000 euros per a desenvolupar productes.

La directora del Parc UPC al Campus del Baix Llobregat, Elisabet Jordà, ha explicat que la incubadora és una iniciativa de l'Agència Espacial Europea per "apropar les tecnologies de l'espai al teixit productiu i econòmic de qualsevol sector". Jordà ha afegit que el centre preveu acollir, des d'ara i fins el 2018, al voltant de 40 empreses que, després, "poden seguir la seva activitat en el parc de la UPC", ha subratllat

L'Ajuntament de Barcelona va presentar, ara fa tres anys, la candidatura per acollir aquesta incubadora juntament amb el Parc UPC, L'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal i Caixa Capital Risc. La inauguració s'ha fet aquest dijous al matí i ha comptat amb la presència, entre d'altres, de l'alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes; de la secretària general de la "Industria i de la Pyme" del ministeri d'Indústria, Begoña Cristeto; i de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Precisament Trias ha assegurat que el centre esdevindrà de "referència europea" i generarà llocs de treball.

stats