Coronavirus

Simón fa una crida a respectar les restriccions per evitar una quarta onada "important"

Sanitat debat ampliar el període de quarantena arran de la variant britànica

2 min
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, durant una roda de premsa.

MadridPunt d'inflexió. Així és com el ministeri de Sanitat es planteja la Setmana Santa de cara a l'evolució del coronavirus, tal com ha assegurat aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, que ha advertit que en funció del comportament de la ciutadania aquests dies es produirà una quarta onada "important" o bé només una "petita ondulació". En aquest sentit, Simón ha fet una crida a la "responsabilitat" dels governs autonòmics i de la ciutadania per complir les restriccions establertes, per bé que moltes són recomanacions i algunes de difícil control. La incidència acumulada se situa al límit dels 150 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies i la tendència va a l'alça mínimament, però es pot evitar que continuï amunt, ha afirmat.

Dotze comunitats autònomes es troben amb la corba en augment i la Comunitat de Madrid és la que ara mateix té una IA més elevada: 255 casos. Una fotografia que es produeix després que El País publiqués una imatge de persones al carrer sense mascareta un cop superat el toc de queda i que Simón ha qualificat de "preocupant". L'epidemiòleg ha reclamat que les autoritats implementin les mesures i ha insinuat que a Madrid s'està fent els ulls grossos amb l'horari de tancament de bars i restaurants, així com amb el control del toc de queda. "Ve Setmana Santa i seria ideal que l'impacte no fos el de festivitats prèvies. Això depèn de les mesures que es prenguin", ha subratllat, conscient que el Nadal va portar la tercera onada per una relaxació de les restriccions. Amb tot, ha deixat en mans de les comunitats que les endureixin per sobre dels mínims pactats al Consell Interterritorial.

Simón s'ha mostrat esperançat que la Setmana Santa no porti grans contagis i que, a poc a poc, el procés de vacunació vagi vencent l'epidèmia. "Cada setmana que passa és una setmana que guanyem", ha destacat el director tècnic del ministeri que, tot i no amagar certa "preocupació" per l'evolució epidemiològica, ha remarcat que era "molt probable" que la vacunació posi fi al coronavirus. L'escenari és encara insegur, ha assegurat, perquè no hi ha prou certeses sobre les variants que circulen. La més estesa és la britànica, de la qual s'analitza si és més greu que l'original, i ha explicat que les últimes setmanes s'ha estat estudiant la possibilitat d'augmentar el període de quarantena per fer més efectiu el control. Si bé primer es va rebaixar de 14 dies a 10 perquè era una manera d'assegurar que es complia millor, ara s'està analitzant si cal ampliar-lo.

Mentrestant, les esperances estan posades en la disponibilitat de les vacunes. Aquest dimarts es torna a reunir la comissió de salut pública i estudiarà una actualització de l'estratègia de vacunació que s'aprovarà en un nou Consell Interterritorial de Salut. Simón ha dit que s'aconseguirà immunitzar la gran majoria de persones de més de 80 anys les pròximes setmanes i s'ha mostrat convençut que també s'assolirà l'objectiu de vacunar el 70% de la població aquest estiu. Precisament, els col·lectius vacunats podrien ser els primers en veure flexibilitzades les mesures contra el coronavirus, fins i tot l'ús de la mascareta. Simón ha assenyalat que progressivament caldrà entomar el debat d'anar retirant restriccions allà on no hi hagi risc.

stats