Societat 28/05/2019

Els sindicats denuncien que la reforma de la FP suposarà acomiadar més de 500 professors

El professorat de cicles formatius demana a Educació aturar la reforma «'low cost'» de la FP

Ara
2 min
Els sindicats denuncien que la reforma de la FP suposarà acomiadar més de 500 professors

BarcelonaEl departament d'Educació va anunciar fa unes setmanes que reformarà la formació professional (FP) el curs vinent amb l'objectiu que els alumnes facin més hores de pràctiques a les empreses, imitant el model alemany de FP dual. Una modificació que topa amb el rebuig del sector: el professorat de cicles formatius, agrupats a la Plataforma Defensem la FP i amb el suport dels sindicats, s'ha concentrat davant de la conselleria per denunciar que el canvi de currículum redueix les hores lectives dels alumnes i, per tant, podria acabar fent fora el 5% del professorat actual –un total de 526 professors, segons han dit–, de manera que ho consideren un ERO encobert.

Segons la plataforma, la reforma anunciada pel Govern és una reforma «'low cost'» de la FP. Enric Mieza, portaveu de la plataforma, ha dit que el decret no s'entén "des de cap punt de vista" perquè "atempta" contra la formació dels alumnes, ja que la reducció d'hores de classe perjudica l'alumnat, i és una manera d'estalviar-se mà d'obra a les empreses i professorat a les aules. El departament, però, nega que es facin fora docents.

Segons denuncien els professors, la reforma planteja alguns problemes: d'una banda, concentrar la càrrega lectiva en un sol curs pot provocar un augment de l'abandonament escolar; de l'altra, afirmen que augmentar les hores al centre de treball que no comporta cap valor afegit al que ja s'adquireix amb el mínim d'hores obligatori fins ara, i que servirà per cobrir treballs estacionals a les empreses. A més, diuen que pot fer incrementar la segregació escolar, perquè el 10% de les places de formació professional dual es reservaran per als estudiants amb un millor expedient acadèmic.

Així, els sindicats USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, UGT, CGT, I-CSC, Front d'Estudiants i SEPC i les entitats juvenils Acció Jove de CCOO, AJEC, AEP i FDE demanen cotitzar les pràctiques, limitar a un màxim de 300 hores el temps a les empreses i que es garanteixi un contracte de FP dual i l'eliminació de les taxes per a aquests estudis.

Els sindicats d'Educació han fet aquesta concentració minuts abans de la reunió de la taula sectorial, on han plantejat al departament la retirada d'aquesta reforma o una moratòria d'un any. Segons lamenten els sindicats, el departament no ho ha acceptat i com a molt ha proposat deixar l'aplicació centre a centre, una situació que els sindicats consideren "molt perillosa". Els sindicats han decidit aixecar-se de la taula, i es reuniran divendres per decidir possibles mobilitzacions.

stats