Els sindicats aixequen la tancada a Educació i registren la vaga el 16-M després del desacord amb el departament

Els docents reclamen recuperar les condicions d'abans de les retallades

Els sindicats d'educació han passat la nit tancats al departament per demanar l'horari lectiu anterior a les retallades, és a dir, fer una hora lectiva menys tant a primària com a l'ESO. Però després d'una nova reunió aquest matí amb el departament d'Educació, els sindicats han aixecat la tancada i han registrat la convocatòria de vaga per al proper 16 de maig. La conclusió, diuen, és la mateixa que ahir: no s'ha arribat a cap acord a causa de la "immobilitat" del Govern.

Segons ha dit el portaveu d'USTEC-STEs (IAC), Ramon Font, els representants de la conselleria "no han ofert cap millora i només han proposat un increment de professorat que ja es va poder fer amb l'aplicació del 155". Formaven part de la tancada la USTEC-STEs (IAC), CCOO, I-CSC, ASPEC-SPS, CGT i lla UGT, que han denunciat que la resposta a les peticions dels docents ha sigut "nul·la".

Font ha explicat que dimarts vinent tindran una reunió parlamentària en què demanaran un decret llei que inclogui 7.000 docents més al sistema amb un pressupost de 93 milions d'euros. "És important que entenguin la urgència de la mesura perquè les plantilles del curs vinent es defineixen al maig", ha expressat Font.

Els docents volen aconseguir un servei educatiu públic com el que hi havia abans de les retallades. Demanen la reducció d'una hora lectiva (fer 18 hores de classe a secundària i 23 a primària), la reducció de les ràtios i garantir que no es tanqui cap grup públic. "Diuen que estan d'acord, però ens posen dates llunyanes, com el curs 2022-23", ha denunciat el portaveu d'USTEC-STEs (IAC), que ha afegit que en altres sectors han fet canvis, com l'increment de 750 agents dels Mossos d'Esquadra o de 250 bombers.

La vaga d'ensenyament públic està prevista per al 16 de maig i aquest matí els sindicats han cridat tots els docents a seguir-la: "No tenim una altra sortida que fer per primer cop en sis anys una vaga unitària, que esperem que els docents la segueixin", ha conclòs Font.

La resposta del departament

En declaracions als mitjans, el director general de Professorat, Ignasi Garcia Plata, ha afirmat que hi ha voluntat de negociar i de continuar implementant mesures com les que s'han fet fins ara, com la inversió pública en professorat amb més de 5.500 docents més al sistema des del curs 2016-2017. Ara bé, Garcia Plata ha dit que la principal reivindicació dels docents -reduir una hora lectiva- no es pot implementar perquè els pressupostos del Govern estan prorrogats.  

En aquest sentit, ha reclamat que es prioritzin les demandes dels sindicats tenint en compte la disponibilitat pressupostària del departament. Garcia Plata ha comparat la proposta ''potent'' del departament amb la posició "intransigent" dels sindicats, que condicionen la negociació a la reducció de la jornada lectiva. Si no es canvia aquesta postura, no es podran arribar a acords en altres aspectes, ha dit el director general.