Llei del lloguer

Els socis de Sánchez pressionen per una llei del lloguer com la catalana

El govern espanyol presenta recurs al TC però confia en impulsar una norma estatal abans de l'estiu

2 min
El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, en roda de premsa

MadridEl sobiranisme i les esquerres del Congrés tornen a coincidir en la crítica al PSOE, aquesta vegada pel recurs al Tribunal Constitucional contra la llei catalana de regulació del lloguer. El ministre d'Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ja va anunciar aquest dilluns que l'executiu la recorreria sense demanar-ne la suspensió automàtica, i així s'ha confirmat aquest dimarts al consell de ministres. "No se sol·licita la suspensió cautelar perquè en paral·lel es tramitarà la llei d'habitatge que incorpora molts dels elements que es recorren al Constitucional", ha explicat la portaveu de la Moncloa, María Jesús Montero. Amb tot, fa mesos que s'allarguen les negociacions al govern de coalició.

"El PSOE no té més excuses. Hem d'arribar a un acord per regular els preus del lloguer", ha manifestat el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha subratllat que la llei catalana "funciona". "Una mesura que funciona cal estendre-la, no tombar-la", ha insistit el cap de files dels comuns a Madrid, com també han expressat els portaveus d'Esquerra, Més País, EH Bildu i la CUP en les respectives compareixences d'aquest dimarts. "Esperem arribar a un acord molt aviat, però no em poden demanar que es faci estatal una llei catalana si és inconstitucional en diversos punts. Per avançar en drets no podem saltar-nos el dret", s'ha defensat la portaveu del PSOE, Adriana Lastra. Montero ha apuntat que hi pot haver acord abans de l'estiu.

Precisament, un dels motius per anar al TC és la invasió de competències estatals de la norma catalana. El Consell de Garanties Estatutàries va advertir d'aquesta qüestió però Junts, ERC, els comuns i la CUP van tirar endavant igualment la llei al Parlament. El PSC, en canvi, hi va votar en contra. Quan se li ha preguntat a Lastra en quina línia aniria la llei quan ja no hi hagi aquest problema competencial, ha defugit el debat. El cas és que Ábalos ha recelat sovint de la fórmula aplicada a Catalunya de posar límits als preus abusius del lloguer i és més partidari de donar incentius fiscals als propietaris per controlar els preus.

stats