Societat 13/10/2014

Soria creu que la indemnització de Castor suposa un estalvi de la meitat del que es pagaria si estigués en marxa

El ministre d'Indústria defensa la retribució i recorda que el seu govern fa dos anys va intentar esmenar el contingut del contracte que ara obliga a compensar a l'adjudicatari

Acn
2 min
El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, en el moment de la seva intervenció davant del Cercle Financer / ACN

BarcelonaLa indemnització que el sistema gasista pagarà a l'adjudicatari del projecte Castor per haver aturat la seva construcció es traduirà en un pagament anual de 110 milions d'euros en la factura dels consumidors durant el període dels pròxims 30 anys fins arribar a un suma acumulada de 1.370 milions d'euros, segons José Manuel Sòria, ministre d'Indústria, Energia i Turisme. Soria ha afegit que aquest cost de 110 milions suposa un estalvi de la meitat del que hauria d'haver pagat el consumidor si el projecte Castor estigués en marxa si s'haguessin acabat les obres de construcció. El ministre ha recordat que el seu govern va ser crític el 2012 amb el contingut del reial decret que preveia l'adjudicació.

El ministre ha fet aquesta valoració poc abans de pronunciar la seva conferència 'Bases per a la recuperació de l'economia' en el marc del Cercle Financer i acompanyat del president de CaixaBank, Isidre Fainé, i el conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca. Soria ha explicat que el real decret del 2008 que regulava el contracte del projecte Castor indicava que si l'adjudicatari estigués obligat a renunciar al projecte abans de finalitzar l'obra, es preveia una indemnització que seria el resultat del valor residual de la inversió que s'hagués produït. Fins el moment de la cancel·lació del projecte, Soria ha dit que l'empresa adjudicatària havia invertit 1.460 milions, que descomptada la retribució ja cobrada fa que la indemnització resultant sigui de 1.370 milions, cosa que suposa un pagament de 110 milions d'euros a l'any que es carregarà al sistema gasista, a través de la factura del gas durant 30 anys.

El ministre d'Industria ha explicat que si el projecte Castor s'hagués posat en marxa hagués suposat un cost en la factura gasista d'uns 220 milions d'euros a l'any, per tant, ha dit el ministre, això suposa que la indemnització que ara es pagarà en concepte de compensació suposarà un estalvi del 50% del que hauria de pagar. Soria ha recordat que el 2012, el consell de ministres va considerar lesiu una part del contracte que preveia aquesta indemnització i ho va portar davant del Tribunal Suprem, perquè considerava excessiu que aquesta indemnització es fes efectiva. El ministre ha negat que la factura final que el consumidor pagui durant el període de 30 anys fos superior als 1.370 milions d'euros que han quedat fixats en concepte d'indemnització d'acord amb el contingut del reial decret de l'any 2008.

stats