Barcelona
Societat 07/07/2021

Subirats: "No em retiro de la política, deixo la responsabilitat directa"

Jordi Martí reforça el seu paper dins del govern de Colau com a tinent de Cultura, i Pau González passa a ser regidor de l'Eixample

3 min
Joan Subirats i Ada Colau

BarcelonaRoda de premsa de les poc habituals aquest dimecres a l'Ajuntament de Barcelona: convocada per anunciar canvis que ja s'havien conegut el dia anterior –la sortida de l'encara tinent d'alcalde de Cultura i Educació, Joan Subirats, del govern municipal– i carregada d'emotivitat. L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha volgut agrair en públic que Subirats acceptés primer el seu oferiment d'agafar les regnes de l'àrea de Cultura com a comissionat a la meitat del primer mandat dels comuns, després de la ruptura amb el PSC, i que més tard s'avingués a ocupar el número dos de la llista de la formació en les últimes eleccions municipals per reforçar el projecte del qual és ideòleg i que acabés situant-se com a tinent d'alcalde quan ja tocava la jubilació amb la punta dels dits.

"Va decidir complicar-se la vida pel fet de creure en un projecte i pensar que les idees han de transformar el món", ha remarcat l'alcaldessa, que també ha destacat el paper que ha tingut Subirats en tot el moviment dels comuns i específicament en el projecte municipalista. Li ha atribuït el mèrit d'haver marcat "un abans i un després" en la idea de "lligar curt" educació i cultura per garantir la igualtat d'oportunitats i d'haver apostat per mantenir la programació cultural, amb exemples com el Grec o la Mercè, en els pitjors moments de la pandèmia. O d'haver consolidat les biennals de pensament i de ciència, que "han arribat per quedar-se".

Subirats (Barcelona, 1951) es jubila perquè ja ha complert els 70 anys i fa coincidir la jubilació forçosa de la plaça com a catedràtic de ciències polítiques amb la decisió personal de recuperar temps per pensar, llegir i escriure. "No em retiro de la política, deixo la responsabilitat directa. Seguiré actiu, em sento molt vinculat al projecte de Barcelona en Comú, al municipalisme", ha explicat, acompanyat a la primera fila de l'auditori per tres dels cinc altres tinents d'alcalde: Laura Pérez i Janet Sanz, de Barcelona en Comú, i Albert Batlle (PSC). No hi eren, en canvi, els socialistes Jaume Collboni i Laia Bonet, tot i que Subirats ha assegurat que els hauria agradat ser-hi.

Martí, home fort

La seva sortida del govern no és una sorpresa, feia setmanes que es preparava, i no obrirà cap crisi en les files dels de Colau. Qui assumirà la tinència d'alcaldia de Cultura, Educació i Ciència serà l'home per a tot del govern municipal: Jordi Martí, que és regidor de Presidència, Pressupost i de Pla de Barris i que s'ocupa de tots els temes complicats, com ara la negociació de la compra del Gimnàs Social Sant Pau. Ara assolirà rang de tinent d'alcalde i reforçarà encara més el seu paper dins del govern municipal.

El que sí que fa Martí és alliberar-se de la seva responsabilitat com a regidor de l'Eixample, que és una de les àrees que assumirà el nou regidor Pau González, que anava de número 11 a la llista dels comuns i que ja feia de conseller a Horta-Guinardó. És el cinquè canvi de regidor a l’Eixample en un mandat i mig, com ha denunciat JxCat, que ha acusat Colau de donar “poca importància” al districte.

González també reforçarà con a regidor l'àrea d'Educació que capitaneja la comissionada Maria Truñó. "Queden dos anys de mandat i les coses que funcionen s'han de tocar el mínim possible", ha defensat Colau per explicar que els equips de Subirats i Martí es mantenen i que s'han intentat minimitzar els canvis en el cartipàs. Martí, de fet, quan militava al PSC, ja va ser primer el responsable de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i després va capitanejar la cartera a les ordres de Joan Clos i de Jordi Hereu. 

stats