Successos

Cop policial a una de les màfies georgianes de lladres més actives: 31 detinguts

Més de 350 agents formen part d'un operatiu contra una banda de lladres amb epicentre a Catalunya

3 min
Mossos d'Esquadra, Policia Nacional, FBI i Interpol col·laboren en una operació conjunta.

BarcelonaQuan en els entorns mafiosos russos algú convoca una shodka vol dir que hi ha temes importants a tractar. És una reunió dels líders d'una màfia per dirimir aspectes interns. Serveixen per ascendir (també en diuen coronar) membres en l'escala de rangs, però també per solucionar disputes internes o marcar nous objectius. Són reunions clandestines que s'organitzen de manera periòdica i on no hi falta el vodka. Tot i que és un concepte rus, moltes màfies d'antics països soviètics l'han conservat al llarg dels anys. És el cas del grup criminal de lladres georgians que aquest dimarts els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, la Interpol i l'FBI han desmembrat a Catalunya.

L'operació Shodka ha començat de matinada i a hores d'ara encara està en marxa. De moment, segons fonts policials, hi ha 31 detinguts. Tot i això, segons fonts consultades per l'ARA, la policia encara no ha aconseguit detenir el vor v zakone. Així és com les antigues màfies soviètiques anomenaven el seu cap, un terme que avui encara es fa servir. La màfia georgiana instal·lada a Barcelona tenia un vor z zakone que la policia tenia identificat i ubicat. Ara bé, quan aquesta matinada han entrat a casa seva, segons fonts properes al cas, no hi era. Les mateixes fonts apunten que està localitzat i l'atraparan aviat. Les detencions han anat acompanyades d'una trentena d'escorcolls, 17 dels quals a Barcelona. Les altres detencions s'han fet en localitats de l'àrea metropolitana com Badalona, Cornellà de Llobregat i el Masnou i en altres punts del país, com Tarragona, Sitges i Castellbisbal. L'operatiu també ha deixat empremta fora de Catalunya, amb entrades a Estepona, Marbella (un dels epicentres de la màfia de l'est a Espanya) i Alacant.

Amb l'explotació del cas Shodka la policia espera haver donat un cop definitiu a una banda de lladres molt activa al país. Concretament, segons fonts consultades per l’ARA, eren experts col·locant marcadors a les portes dels domicilis per després acabar forçant al pany. Fonts policials apunten que eren “molt professionals” i pràcticament no deixaven rastre. Actuaven principalment a Barcelona i a l’àrea metropolitana. Alguns d’ells, sobretot la cúpula de l’organització, feia anys que vivien a Catalunya i de fet ja havien sigut detinguts en alguna ocasió. Altres membres, però, eren lladres itinerants que venien a Barcelona a fer “la temporada”. Després tornaven als seus països d’origen, a l’est.

Operatiu dels Mossos contra la màfia georgiana.

Botí per missatgeria

Segons ha pogut saber l'ARA, l'origen de la investigació es remunta a l'agost, quan dues persones de nacionalitat georgiana van cometre almenys tres robatoris en domicilis del districte de Sarrià de Barcelona en poc temps. En un inici, la investigació la van portar els investigadors de la comissaria de Sarrià, que van aconseguir detenir els lladres, amb diversos antecedents. La Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, però, va seguir el fil d'aquests dos detinguts i al darrere hi ha descobert una xarxa organitzada, jerarquitzada i estesa pel territori que feia de robar el seu modus vivendi. No només eren especialistes entrant a les cases, sinó que també tenien uns quants negocis de missatgeria aparentment legals que rebien els objectes robats i els enviaven cap als països de l'Est. Normalment els transportaven amb furgonetes per carretera.

"Mai he recollit cap paquet aquí, però tot el dia hi havia furgonetes carregant caixes", narra un veí del carrer de Serrano, al districte de Nou Barris. En uns baixos d'aquest punt de Barcelona hi havia un dels locals de la màfia, que aquest matí la policia ha regirat de dalt a baix per recollir documentació i recuperar objectes robats. A l'aparador hi destacaven dues banderes, la georgiana i l'armènia, tot i que prometien que "pròximament" també farien enviaments a diversos països sud-americans. A l'interior, al darrere de la recepció, hi havia una gran bandera de Geòrgia. Assegut just a sota hi havia el propietari del local emmanillat, fumant-se una cigarreta rere l'altra. Ha estat així les més de quatre hores que ha durat l'escorcoll, amb efectius dels Tedax i la unitat canina de Mossos per revisar els paquets.

Un dels detinguts durant l'operatiu contra la màfia georgiana.

En total, a l'operatiu hi han participat uns 350 policies que han escorcollat domicilis, locals i també algun traster. Precisament, que la xarxa de la màfia sortís de Catalunya per transportar els objectes robats a l'est d'Europa ha despertat l'interès de l'Europol i l'FBI, que han participat en la investigació. En els darrers anys els Mossos han fet diversos operatius contra bandes georgianes instal·lades a Catalunya, sobretot vinculades, com en el cas d'aquest dimarts, a robatoris a domicilis.

Macrooperatiu contra la màfia georgiana a Catalunya
stats