Successos

De l'obra a vendre cocaïna: la història de ‘Manu Guix’, l'avi traficant de la Cerdanya

Té 77 anys, està jubilat i dilluns els Mossos d'Esquadra el van detenir a Llívia

2 min
Barcelona lidera el consum de cocaïna en un rànquing de 60 ciutats europees.

BarcelonaFeia anys que vivia al mateix pis de Llívia i, vist des de fora, tenia una vida de jubilat totalment rutinària. Cada matí era al bar de davant de casa seva fent un cafè i fent petant la xerrada amb uns quants amics. Després passejava pel poble i anava a dinar. A la tarda solia anar amb la seva furgoneta blanca bruta i plena d'eines cap a l'hort. Al vespre tornava a ser pel carrer, voltant i parant, de tant en tant, a fer una cervesa en un bar. Es diu Manolo i és constructor de professió. Ara estava jubilat i tot el que quedava de la seva antiga vida ho tenia en uns baixos, on guardava encara materials de l'obra i alguna eina. Viu al centre del poble i fa anys, dècades, que forma part del paisatge d'aquest municipi de la Cerdanya.

Persones que l'han tractat expliquen que sempre era al carrer amb una cigarreta a la boca. Té 77 anys i fins ara vivia sol. S'havia casat, però a Llívia ja hi va arribar divorciat. Portava una vida "solitària i independent". Alguns veïns expliquen que el va enganxar la crisi de la construcció just quan s'anava a jubilar i que va tenir alguns problemes econòmics. Sigui com sigui, era un home "discret" i "educat", no aixecava mai la veu. Fa anys, però, que corria el rumor que, entre l'estada al bar i la feina a l'hort, traficava amb cocaïna. "Tothom ho sabia", diu una veïna.

Les males llengües, en lloc de dir-li Manolo, l'anomenaven Manu Guix. "I no perquè li agradés la música ni tingués cap relació amb el compositor, sinó perquè venia un guix que no era precisament legal", comenta un resident de Llívia, i no és l'únic que ho diu. Venia el guix a sota de casa, on tenia aparcada la furgoneta, i també en un parc que queda més als afores del poble. Entre el jovent era conegut i més d'un recorda que la famosa furgoneta blanca sovint estava aparcada davant d'un banc.

Alguns residents que no coneixien la seva mala fama entenen ara perquè es passava tantes hores al carrer. Dilluns els Mossos d'Esquadra el van detenir per traficar amb droga. Fonts policials admeten que és un dels homes més grans que han vist al món de la cocaïna. Per enganxar-lo, el van seguir uns quants dies i van veure que venia droga a tres persones diferents. A casa seva, hi van trobar gairebé 4.000 euros en efectiu i una altra sorpresa: en Manolo mesclava ell mateix la coca. És a dir, la comprava en forma de roca (en van trobar una de 21,6 grams), la molia i la tallava (barrejava) amb altres substàncies per vendre-la.

stats