Successos

Detingut el pare del nen de cinc anys assassinat a Bellcaire d'Empordà

També se l'investiga per haver apunyalat la parella, que està hospitalitzada en estat greu

3 min
Els Mossos treballant a la zona on hi ha nhagut el crim.

Bellcaire d'Empordà / BarcelonaUn nen de cinc anys ha mort aquest dimecres assassinat a punyalades al domicili familiar, a Bellcaire d’Empordà (Baix Empordà). Els Mossos d’Esquadra han detingut unes hores després el pare com a presumpte autor del crim i també per haver apunyalat la mare, de 29 anys, que es troba ingressada en estat crític però estabilitzada a l’hospital. La policia ho investiga com un possible cas de violència vicària; és a dir, quan un agressor exerceix violència sobre els fills per fer mal a la parella.

Després de la detenció, l’home ha accedit a tornar a la casa familiar i participar en la reconstrucció del crim. Segons ha pogut saber l’ARA, en aquest moment, acompanyat d’una advocada, l’home ha admès parcialment els fets. Tot i això, ha assegurat que anava drogat i que no ho recorda tot. Per exemple, ha dit que l’última imatge que té és la del nen ferit al llit. Abans, tal com recull l’ACN, hauria acceptat que ha entrat a la casa de matinada i ha atacat la dona i el fill, que dormien al mateix llit, tot i que no recorda el moment de matar la criatura. La mare, igual que la criatura, tenia ferides d’arma blanca al pit. Tot i això, va poder arribar al portal del davant i va trucar a la porta de la veïna per demanar ajuda. A l’entrada d’aquesta casa aquest matí hi havia traces de sang al timbre i al replà del moment que la mare ha demanat auxili. Ha sigut aquesta veïna la que ha trucat a emergències. El Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès les dues víctimes, però no ha pogut fer res per salvar la del nen.

L'entrada de l'habitatge de la veïna a qui la víctima ha demanat ajuda.

L’home ha fugit a peu, segons alguns testimonis, i l'han acabat localitzant cap a les 11 hores als afores d’aquesta població del Baix Empordà. Estava caminant pel voral d’una carretera en direcció a Albons, una població a tres quilòmetres de Bellcaire. En el moment de la detenció l’home portava la presumpta arma homicida a sobre, una navalla, i també les claus de la casa familiar on vivien des de feia uns cinc anys. A més, encara estava ensangonat. L'home és una persona coneguda a la comissaria de la Bisbal d'Empordà i té diversos antecedents relacionats, sobretot, amb delictes contra la salut pública. Quan ha tornat a casa per la reconstrucció del crim, veïns l'han increpat cridant-li "assassí".

L’última vegada que diversos testimonis van veure la família va ser dimarts al matí, quan el pare i la mare van portar el fill a l’escola, que tenen al costat de casa. La principal hipòtesi és que es tractaria d’un cas de violència vicària. Segons han informat els jutjats, no consta cap procediment judicial obert en el si de la parella. Tampoc consta que estiguessin en procés de divorci, tot i que algunes fonts de l’entorn ho apunten. Fonts municipals també diuen que tampoc hi ha hagut cap requeriment als serveis socials. Tot i això, s’ha de tenir present que la majoria de dones que pateixen violència masclista no denuncien als seus agressors per diferents motius, entre els quals hi ha la desconfiança amb les autoritats o no voler denunciar el pare dels seus fills. 

Fonts veïnals apunten que la família viu a Bellcaire des de fa cinc anys. Vivien al carrer del Ter Vell, molt a prop de l'escola del poble. L'alcalde, Josep Molinas, ha explicat que la jornada escolar ha començat amb normalitat, però s'ha activat l'equip de psicòlegs pel "benestar emocional" de les criatures. "Estem consternats, en un poble petit on no estem acostumats a aquests fets", ha lamentat. L'Ajuntament ha anunciat tres dies de dol i ha convocat un minut de silenci per a aquesta tarda, que ha aplegat fins a 200 persones. També hi ha acudit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

Veïns de Bellcaire d’Empordà es concentren a la plaça dels Comptes d’Empúries en contra de la violència vicària.

Setè feminicidi

Els casos de violència vicària es classifiquen, segons el departament d'Igualtat i Feminismes, com un feminicidi vinculant. Per tant, si s'acaba confirmant la naturalesa masclista, l'assassinat del nen de cinc anys passaria a ser el setè feminicidi del 2024. El sisè es va conèixer aquest dilluns, quan un home va confessar que havia assassinat la parella a Amposta. El departament d'Igualtat ja ha condemnat "un nou cas de violència vicària i un intent de feminicidi a Catalunya".

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats