Successos

Deu detinguts per una trama de narcotràfic a la presó de Brians 2 amb funcionaris implicats

En l'operatiu s'han escorcollat les cel·les de diversos interns i se'ls ha canviat de zona

Montse Riart
2 min
El Centre Penitenciari de Brians 2 en una imatge d'arxiu

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra investiguen una trama de tràfic de drogues amb epicentre a la presó de Brians 2. Segons fonts policials consultades per l'ARA, els agents de la Divisió d'Investigació Criminal segueixen la pista d'una organització criminal dedicada al narcotràfic amb la connivència de diversos funcionaris i interns del centre penitenciari. En total els agents han detingut aquest dimarts 10 persones, entre les quals hi ha quatre funcionaris del centre penitenciari, segons ha avançat la periodista Anna Punsí.

Segons les fonts consultades per aquesta redacció, en el marc de l'operatiu, treballadors de la presó han escorcollat tretze cel·les de la presó on hi conviuen diversos interns presumptament implicats en la trama, que han estat traslladats al departament especial del centre. Hi buscaven drogues i telèfons mòbils que provessin la seva participació en l'organització criminal. La investigació –que un jutge de Martorell manté sota secret de sumari– també afectaria quatre funcionaris, que han quedat detinguts. Agents dels Mossos d'Esquadra han escorcollat els seus domicilis a la recerca d'altres proves pel cas.

Els investigadors sospiten que els quatre treballadors penitenciaris facilitaven que membres de l'organització poguessin introduir droga a la presó. Segons expliquen fonts consultades per l'agència Efe, els Mossos no descarten que els funcionaris –entre els quals hi ha treballadors de Brians i del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), que s'encarrega dels tallers d'ocupació i formació als reclusos– haguessin col·laborat d'alguna manera en l'entrada de drogues al centre penitenciari.

Els precedents

Aquesta no és la primera vegada que s'investiguen treballadors de la presó de Brians per la seva presumpta implicació en un cas de tràfic de drogues. L'any 2010 els Mossos van arrestar dos funcionaris del centre i dos policies locals de Badalona per introduir un paquet d'haixix a la presó.

Sis anys més tard, el 2016, la policia catalana arrestava un altre funcionari de Brians 2 i un operari que feia tasques de manteniment a la cuina de la presó per presumptament passar drogues a interns del centre que després les revenien a altres presos. La tesi dels investigadors és que col·laboraven amb una desena de presos i que tots plegats integraven un grup criminal dedicat al tràfic d'haixix i heroïna a la presó.

L'actual investigació haurà d'aclarir fins a quin punt els funcionaris implicats entraven la droga al centre o ajudaven els presos implicats a esquivar els controls de seguretat per entrar les drogues.

stats