Seguretat

Una setantena de mossos afectats per la filtració de dades personals

Un usuari ha aconseguit accedir al correu electrònic d'un policia

2 min
Pla de detall d'un lateral d'un dels nous vehicles dels Mossos d'Esquadra presentats al Complex Egara.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han patit una filtració d'informació que inclou documents i dades personals d'una setantena agents. Fonts policials precisen que no es pot parlar de ciberatac i ho qualifiquen de "filtració". Concretament, segons ha pogut saber l'ARA, un usuari ha accedit al correu electrònic corporatiu d'un agent. D'aquesta manera, també ha accedit a la bústia dels Mossos d'Esquadra i s'ha descarregat alguns documents entre els quals hi ha dades personals d'uns 70 agents de la policia. Després, ha publicat aquestes dades en un canal de Telegram.

La policia catalana ha conegut aquesta filtració en veure la publicació en el canal de Telegram. Fonts coneixedores apunten que és una filtració "focalitzada" i que totes les dades venen d'un grup d'agents que treballen a l'àrea penitenciària de la policia. És a dir, són policies destinats en una presó del Vallès Oriental que tenien una bústia conjunta, la que ara s'ha vist exposada. Tots els afectats ja saben quines dades seves s'han filtrat, entre les quals hi ha els codis d'identificació professional, números de telèfon i informació interna sobre la gestió d'aquesta unitat. Ara per ara, fonts policials neguen que l'usuari que ha filtrat aquestes dades hagi demanat un rescat. El que encara no està clar és com ha aconseguit entrar a la bústia dels Mossos.

Immediatament, la policia catalana ha reaccionat a la filtració bloquejant les bústies corporatives no nominals dels Mossos i reiniciant-les amb noves contrasenyes. També s'ha activat la Comissió d’Avaluació Risc i de Protecció, presidida pel comissari en cap, Eduard Sallent, i altres comandaments del cos policial. La Divisió d'Investigació Criminal ha obert una investigació per aclarir els fets. Fonts policials apunten que l'Agència de Protecció de Dades i també l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ja estan informats de la filtració. Els Mossos també han bloquejat la bústia electrònica afectada per la infiltració. La policia catalana està investigant si es tracta d'una acció aïllada protagonitzada per una sola persona o si hi ha un grup organitzat al darrere. La policia investiga a quina informació més podria haver accedit l'usuari en qüestió durant la seva intrusió. La prefectura dels Mossos ha convocat els sindicats per informar-los de la filtració.

stats