Successos

La principal hipòtesi de l'esfondrament de Badalona: runa acumulada en un àtic en obres

L'arquitecte que va avalar l'última revisió del bloc afirma que "l’edifici no mostrava senyals de dany"

i
Pol Sarabia
2 min
Bombers pujats en una grua inspeccionant l'estat de l'edifici esfondrat al carrer Canigó de Badalona.

BarcelonaEls especialistes dels Mossos d'Esquadra investiguen les causes de l'esfondrament parcial d'un edifici a Badalona, un tràgic accident que ha deixat tres víctimes mortals que aquest matí els Bombers de la Generalitat han localitzat entre la runa. El bloc, de cinc plantes, situat al carrer Canigó, no es va enfondrar totalment: van cedir els sostres d'un costat de l'edifici, deixant intacta la façana. És a dir, van quedar ensorrats tots els menjadors, des de l'àtic fins als baixos, però es va mantenir dreta la resta dels pisos. Aquest element és clau per a la investigació dels Mossos, que, a l'espera dels resultats dels pèrits i de més informes sobre la situació del bloc, ja tenen una primera tesi: segons fonts consultades per l'ARA, la policia treballa amb la hipòtesi que els sostres van cedir per l'acumulació de runa al terra de l'àtic, que estava en obres.

Tot apunta, segons fonts coneixedores del cas, que el veí de l'àtic estava fent una reforma menor (res estructural, apunten les fonts) i va acumular runa a terra, fet que va provocar que cedís i es creés un efecte dominó en els sostres dels altres pisos. En paral·lel, la policia investiga si l'edifici tenia algun defecte estructural. Durant la primera inspecció després del sinistre, segons fonts presents, els Bombers van parlar d'una possible aluminosi o l'existència de materials de mala qualitat al sostre de l'àtic, una hipòtesi que també ha apuntat aquest dimecres l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol. Sigui com sigui, són hipòtesis inicials i la investigació dels Mossos acaba de començar.

Albiol va explicar aquest dimarts als mitjans que els veïns asseguraven que feia poques setmanes l’edifici havia passat la inspecció tècnica d’edificis (ITE). L’ARA ha pogut confirmar que durant el gener va fer-se la inspecció i ha parlat amb l’arquitecte que hauria donat el vistiplau al procediment. "No entenc què ha pogut passar. L’edifici no mostrava senyals de dany”, ha assegurat. L’arquitecte diu que no troba "cap explicació" davant els fets succeïts. L’ITE és una inspecció que s’encarrega d’assegurar-se que els edificis compleixen els requisits de seguretat necessaris.

stats