Societat 02/11/2016

Tanquem el CIEs demana investigar si la policia va agredir els interns després de l'intent de fuga

La plataforma assegura que hi ha indicis que els van reduir de manera violenta per fer-los entrar a les habitacions

Acn
2 min
L'advocat de la plataforma Tanquem el CIE, Andres Garcia Berrio, a la sortida del centre

BarcelonaLa plataforma Tanquem els CIEs ha denunciat aquest dimecres que hi ha indicis que alguns agents de la Policia Nacional haurien agredit interns del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca que aquest dimarts al vespre van protagonitzar una protesta al pati i un intent de fuga frustrat. L'entitat demana una investigació.

L'advocat de la plataforma, Andrés García Berrio, ha pogut parlar aquest dimecres amb dos dels interns. Explica que els agents haurien agredit els interns per reduir-los i fer-los tornar a les habitacions. L'entitat demana que es revisin les imatges de les càmeres de seguretat i que s'obri una investigació.

Aquest dimecres el jutge que supervisa el CIE, Joaquín Aguirre, i una fiscal d'estrangeria també han visitat les instal·lacions.

Tercer incident al CIE en 3 setmanes consecutives

L'intent de fuga d'ahir és el tercer incident que es registra al CIE de la Zona Franca en les últimes 3 setmanes. L'últim va ser una vaga de fam de 24 hores d'una seixantena d'interns.

La majoria dels protagonistes de l'intent de fuga d'aquest dimarts són interns d'origen algerià, sense papers, que van arribar amb pastera a l'Estat, igual que els de la vaga de fam. Entre 35 i 40 interns es van amotinar cap a dos quarts de nou del vespre per intentar fugir del centre, segons van explicar a l'ARA fonts de la Policia Nacional. De manera coordinada haurien assaltat una porta de seguretat de la zona de la cuina, just després de sopar, però no se'n van sortir.

Segons la Policia Nacional l'intent de fuga va durar tan sols entre 10 i 15 minuts i "no ha sigut cap motí", perquè no hi va arribar a haver un enfrontament físic, tot i que sí que s'han causat desperfectes a la porta. Mantenen que quan els interns revoltats van veure que s'hi acostaven els agents de la unitat d'intervenció policial van desistir, tot i que alguns es van negar a tornar a les estances.

Moments de tensió

Els immigrants haurien amuntegat taules i cadires i les haurien utilitzat com a barricada al pati. Segons fonts de la policia espanyola haurien trencat una porta de vidre grossa i n'haurien agafat trossos per "utilitzar-los com a armes". Es va viure algun moment de tensió entre policies, antidisturbis i interns. El director del CIE va negociar amb els amotinats i, segons fonts policials, abans de la mitjanit i després de ser escorcollats tots van pujar a les habitacions.

Alguns membres de diverses ONG s'han concentrat aquesta matinada davant del centre en suport dels interns. Els Mossos d'Esquadra han custodiat l'entrada al CIE de manera preventiva.

Concentració popular

Aquest dimecres al vespre, segons la Guàrdia Urbana unes 30 persones s'han concentrat davant del CIE per reclamar el seu tancament, així com l'alliberació dels interns del centre.

stats