Societat 15/03/2011

La teleassistència és el futur de la medicina

L.bonilla
2 min

Barcelona.Les noves tecnologies tindran cada cop més pes en l'assistència sanitària, ja que són una eina eficaç per reduir llistes d'espera i visites innecessàries.

Anar al metge per e-mail, per exemple, ja és una realitat en una dotzena de centres d'atenció primària de Barcelona que han realitzat amb èxit una prova pilot per atendre online determinades visites que no requerien la presència física del pacient. Els bons resultats de l'experiència fan que l'Institut Català de la Salut (ICS) la vulgui estendre a la resta d'ambulatoris. És una eina més per millorar l'eficiència i evitar desplaçaments. A títol individual, també hi ha metges que ja resolen consultes per e-mail. El mateix conseller de Salut, Boi Ruiz, va proposar en aquest diari crear una xarxa social als CAP en què els pacients puguin posar en comú els seus dubtes mèdics i el metge al final del dia els pugui resoldre. Una mena de Facebook de pacients en què el malalt també pugui ser col·laborador. "Que un pacient pugui llegir la consulta d'un altre i aconsellar-lo", va explicar Ruiz.

I a Badalona, un grup de metges d'atenció primària han creat una xarxa social per comunicar-se amb especialistes. A través d'aquesta plataforma els metges de família consulten amb els professionals d'altres especialitats els diagnòstics dels pacients. Aquesta és una manera d'augmentar la resolució de casos als ambulatoris i va en la línia del nou model sanitari que proposa el departament de Salut per reduir les derivacions a especialistes i hospitals i disminuir les segones visites.

La llista d'experiències virtuals en medicina és cada cop més llarga. L'Hospital Sant Joan de Déu presta assistència pediàtrica a distància a països en vies de desenvolupament i també utilitza la telemedicina per prevenir retinopaties en nadons prematurs. I fa dos anys l'ICS va impulsar un projecte de teleassistència amb llevadores, que entraven a casa a través de les pantalles d'ordinador i resolien els dubtes de les mares durant els primers dies després del part.

stats