Violència sexual

"Tens un bloqueig sexual": abusos i manipulació en una sala de massatges de Sant Pol

Una quinzena de testimonis relaten les situacions que van patir: tres d'elles l'han denunciat

4 min
Una sala de massatges

Sant Pol de MarHi anaven per un dolor a l’esquena. O per problemes a les cervicals. O al genoll. I mentre estaven estirades, a vegades completament nues, sobre la llitera o el futon, acabaven sentint la mateixa frase: "Tens un bloqueig sexual". L'E. es guanyava la confiança de les seves pacients i, aprofitant el moment de màxima vulnerabilitat en què es trobaven moltes, n’abusava sexualment. A través d’una quinzena de testimonis, l’ARA ha reconstruït la manera com aquest osteòpata de Sant Pol de Mar ha actuat almenys durant els últims 12 anys. Tres de les seves pacients l’han denunciat per delictes continuats d’abús sexual. La Fiscalia demana tres anys de presó i la seva inhabilitació. El judici s’hauria de celebrar el febrer del 2024.

"Et volia ajudar"

"Ho vaig fer perquè estaves bloquejada, et volia ajudar". Generositat. L’home sanador, altruista. No buscava plaer sinó ajudar-les. Això és el que intentava defensar el massatgista l’any 2011 a una de les seves pacients. Ella hi havia arribat en un moment difícil i ja en la primera sessió ell va desplegar el seu mètode: "Tens un bloqueig digestiu i sexual". Al cap de pocs minuts, l’E. li confessava que era una dona molt guapa i que sentia alguna cosa especial per ella. Les feia sentir bé, intentava traspassar la cuirassa. De manual. La noia va posar-se a plorar. Passava per un moment molt complicat, estava deprimida, i aquelles paraules mentre la toquetejaven amb destresa la van fer sentir especial. Es van fer petons, però quan ell li va intentar abaixar les calces ella va frenar-lo. Aquell dia no li va cobrar la sessió, un fet habitual que relaten els testimonis.

El segon dia va anar a més. Ell va proposar fer una postura de tantra i ella novament va aturar-lo. A la sortida de la consulta, la pacient es va creuar amb la dona d’ell, embarassada. El xoc va ser brutal. Pena, culpa, malestar. Al cap de pocs dies, l'E. va proposar una tercera cita, però la noia va tallar de soca-rel qualsevol contacte: "Vaig anar a un físio perquè em feia mal d’esquena i vaig sortir amb un diagnòstic sexual, emocional, espiritual, amb una relació sexoafectiva totalment confusa i amb mal d’esquena", resumeix ella.

A una altra dona el 2018 va passar-li el mateix. Després que ell l’intentés besar i ella l’aturés, l'E. es va justificar: "És part de la teràpia". La dona ho va denunciar al Col·legi de Fisioterapeutes, però no va prosperar perquè era la paraula d’un contra la de l’altre i, segons l'entitat, es va instar la pacient a denunciar per la via penal.

Patró continuat

El patró es va anar repetint durant més d’una dècada. A una de les denunciants la va fer esperar abans del massatge mentre ell es dutxava tot nu davant seu. En una altra sessió es va despullar, va abraçar-la i va fer-li un petó ràpid als llavis quan van trucar al timbre. Durant el massatge ella estava totalment nua. "No em vaig atrevir a dir-li que no. No sé per què. És com si sentís que, si deia que no, significava que no confiava en ell, i em sentia ridícula, perquè ell ho plantejava com si fos la cosa més normal del món", reflexiona ara, amb perspectiva.

En un altre cas va fer un massatge als pits d’una noia que hi acudia per mal d’esquena, mentre li deia "Tens un cos preciós", suggeria que hi havia "connexió" entre ells i li insistia que es tragués les calces i es deixés anar. Amb una altra pacient jove es va "recrear" amb els pits i intentava tocar la zona vaginal, fregant tot el que podia amb les mans. "M’intentava excitar?", es pregunta ella. L’últim cas és de fa unes setmanes, d’aquest agost. A banda que la pacient va notar que ell s’extralimitava en els massatges, tocant els pits quan hi anava per un dolor de cervicals, ella portava una compresa perquè li acabava de venir la menstruació i ell, sense avís, va treure-li i va tocar-li els pèls púbics. La dona, que anava totalment nua, es va quedar paralitzada, en xoc. La situació no va anar a més, però a l'acabar ella va advertir-lo que no podia tocar una dona així.

L’E. no és només un osteòpata. Tirava les cartes, llegia la carta astral, feia constel·lacions familiars. Tocava moltes disciplines, i molt sovint ho portava al terreny sexual. Sabia moure l’energia, feia remoure coses. Molts testimonis relaten que es trencaven, començaven a hiperventilar i a plorar desconsoladament durant les sessions. Estaven bloquejades, superades, dissociades en algun cas. Aprofitant aquests moments de vulnerabilitat, ell va acabar tenint sexe amb algunes pacients. Llavors ho van veure com una aventura, com a sexe. Avui, conscients de la manipulació que hi va haver, de tot el discurs sobre el bloqueig sexual i després d'assabentar-se que hi ha molts més casos, ho veuen radicalment diferent.

L'acusat ha declinat fer declaracions sobre aquesta qüestió. Per la seva part, l'alcaldessa de Sant Pol de Mar, Montserrat Garrido, ha explicat a l'ARA que des que ella és al capdavant del consistori no han rebut cap queixa de manera oficial sobre aquest cas, tot i que sempre hi ha hagut "rum-rum" al respecte. "Ja sabem què passa als pobles, jo el conec i no he vist mai cap actitud estranya", ha afegit Garrido, que considera que és una problemàtica que la societat ha d'abordar amb determinació.

stats