SOCIETAT
Societat 08/11/2012

Un terç de la formació de la nova FP es farà a les empreses

El govern espanyol dibuixa els eixos de la reforma de la Formació Professional (FP) i concreta el nou contracte formatiu amb grans bonificacions per a les empreses i incentius a la contractació posterior dels joves

Ara
2 min
Reforma recentralitzadora  A l'educació

MadridEl govern espanyol ha aprovat en el consell de ministres d'aquest dijous el projecte d'introducció de la Formació Professional (FP) dual, que permet combinar estudis i feina. El nou model que s'implantarà a l'Estat fixarà que un 33% de la formació dels estudiants de cicles de grau mitjà i superior es faci a les empreses. El ministre ha recalcat que, en l'actualitat, aquesta proporció entre la formació que es rep al centre educatiu i en el lloc de treball és d'un 80% a l'escola i d'un 20% al món laboral. Les empreses, per tant, tindran un major pes en la formació dels estudiants.

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha detallat que la reforma persegueix l'objectiu d'enfrontar-se a la mala transició entre el sistema educatiu i el món del treball. Wert ha subratllat que al final de la seva formació en la FP dual, els estudiants tindran un títol exactament igual que en el sistema educatiu vigent. En el llistat d'avantatges, el ministre ha destacat que si l'alumne obté un terç de la seva formació en una empresa també s'incrementen les opcions d'acabar treballant en aquesta mateixa empresa. Les empreses també podran becar els alumnes de la FP dual. El govern espanyol, que s'ha fixat en els exemples alemany i suís, diu que ja ha treballat en experiències pioneres en diverses comunitats autònomes. De fet, Catalunya fa temps que treballa en el projecte de la FP dual.

El govern espanyol ha clarificat una mica més les condicions del nou contracte de formació i aprenentatge, que podrà tenir una durada de fins a tres anys i inclourà importants bonificacions per a les empreses i incentius perquè després es contracti els treballadors. Durant els tres anys de pràctiques, l'empresa tindrà entre el 75% i el 100% de bonificació a les quotes de la Seguretat Social i després, un cop el treballador passi a ser indefinit, l'empresa la bonificació serà de 1.500 euros anuals durant els tres anys següents. Si la treballadora és una dona, l'empresa rebrà 1.800 euros l'any.

El contracte de formació i aprenentatge ja estava previst en la reforma laboral aprovada mesos enrere. Entre d'altres canvis, s'amplia a 30 anys l'edat màxima per poder contractar amb aquesta modalitat mentre l'atur a Espanya es mantingui en taxes altes per sobre del 15%. Un cop l'atur baixi per sota del 15%, l'edat màxima del contracte de formació seran els 25 anys altra vegada.

La ministra d'Ocupació, Fàtima Báñez, ha destacat que el contracte arriba de la mà amb els primers eixos del model de formació professional dual que vol estendre el govern espanyol per adequar millor oferta i demanda en el mercat laboral i reduir els alts nivells d'atur. Báñez ha recordat que l'atur és especialment alt (fins a 10 punts superior) en els col·lectius de treballadors que no tenen nivell secundari d'estudis. Segons les dades de l'INE, ha repassat, el 15% dels joves menors de 25 anys no tenen acabada la ESO i, entre aquest col·lectiu, l'atur arriba a taxes del 58%. A banda de més oportunitats de trobar feina, ha dit la ministra, una millor formació també garanteix un millor sou. El salari creix de l'ordre d'un 7% sobre la mitjana per cada any addicional de formació que té el treballador, ha defensat Báñez.

stats