Societat 16/09/2019

El tercer atac de l'ós Cachou posa en joc la seva permanència als Pirineus

El Consell General d'Aran ha confirmat que l'animal va devorar una euga d'un any i mig el 4 de setembre

Ara
2 min
Una ossa amb dos cadells al Parc Natural de l'Alt Pirineu.

BarcelonaEl Consell General d'Aran ho ha tornat a advertir aquest dilluns: l'ós Cachou es juga, ara sí, la seva expulsió dels Pirineus. Ho ha assegurat el síndic d'Aran, Francés Boya, després d'haver-se fet públic un tercer atac a una euga en només sis dies. L'animal -a qui els tècnics van referir-se recentment com a "força depredador"- va atacar una euga d'un any i mig el 4 de setembre. Una mort, però, que no s'ha detectat fins ara. Amb aquest atac, ja se n'atribueixen tres al Cachou entre el 4 i el 10 de setembre: un poltre femella de quatre mesos i una euga de 17 anys.

El senyal del collaret GPS del Cachou ha revelat que els moviments de l'ós coincideixen amb les circumstàncies de l'atac i, segons el Consell, l'euga presentava "diversos senyals a la pell" que en corroboraven l'autoria. El síndic d'Aran, Francés Boya, ha reiterat la seva "preocupació per l'agressivitat d'aquest exemplar" i ha assegurat que, amb aquest nou atac, està al límit del que marca el protocol per ser extret del medi.

L'escenari propiciat per l'ós Cachou recorda al que va ocasionar el també polèmic ós Goiat l'any passat, quan va protagonitzar fins a 15 atacs en només dos mesos. Com ja va passar amb ell, la mala maror pel futur de l'ós bru als Pirineus entre ramaders, administració i entitats animalistes ha revifat el debat sobre com s'ha d'actuar davant del comportament d'animals "conflictius".

Mentre el síndic i el Consell General d'Aran demanen l'expulsió d'aquests óssos per protegir els interessos dels ramaders aranesos, l'entitat ecologista Ipcena exigeix que no es traslladi fora dels Pirineus cap exemplar i adverteix que si cal "iniciarà accions legals".

El govern aranès tenia prevista una reunió per demà, 17 de setembre, amb el secretari d'estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per abordar la problemàtica causada pel Cachou, que s'ha hagut de posposar a causa del dramàtic episodi de gota freda que es pateix en algunes regions.

stats