BARCELONA
Societat 27/02/2013

El Tibidabo encara lluita per superar l'accident d'El Pèndol

Tot i haver reduït les pèrdues un 94%, el parc no ha recuperat el nivell de visitants

Maria Ortega
2 min

Barcelona.El parc d'atraccions del Tibidabo aixeca aquest cap de setmana el teló d'una nova temporada, que arriba marcada per l'obertura de la nova sínia panoràmica, que està previst que s'inauguri el mes de juliol. Els responsables del parc confien en aquest atractiu per seguir-se acostant a l'objectiu marcat: recuperar les xifres prèvies a l'accident de l'atracció d'El Pèndol, que l'estiu del 2010 es va cobrar la vida d'una adolescent. Des d'aquell moment l'alarma i la crisi econòmica es van associar de manera fatal per anar enfonsant els resultats del Tibidabo. El mateix 2010 va tancar l'exercici amb unes pèrdues de 2,2 milions d'euros i un global de visitants de 402.009, lluny dels 600.000 que la instal·lació necessita per garantir-ne la rendibilitat.

L'impacte, però, s'ha anat esmorteint de manera progressiva i molt especialment l'any passat, quan es va arribar fins al 519.106 visitants (un 17% més que l'any anterior). I les pèrdues econòmiques es van reduir en un 94% en relació a l'exercici del 2011. El negatiu se situa ara en 87.000 euros, cosa que segons el president del parc, Joan Puigdollers, consolida el 2012 com un "molt bon any" i demostra "el coratge i la bona feina" de l'equip del parc, que ja comença a mirar més enllà d'El Pèndol. Puigdollers, però, va tornar a deixar ahir en un calaix la promesa electoral de l'alcalde, Xavier Trias, d'externalitzar la gestió del Tibidabo. Durant la presentació de resultats es va limitar a tancar el tema amb un sec "això no toca". De moment, doncs, la privatització s'ha deixat en standby . A principis d'any des del consistori es va explicar que els comptes de l'empresa gestora del parc, PATSA, no estaven sanejats per la falta d'acord amb els altres grups polítics per a un pla que finalment es va aconseguir aprovar. Aquesta operació porta l'Ajuntament a tenir la titularitat de tots els actius immobiliaris i d'alguna atracció històrica. Això permet alliberar l'empresa d'un deute de 15 milions.

Més transport públic

Els dos objectius marcats per al 2013 són, d'una banda, recuperar els 600.000 visitants anuals que el parc registrava abans de l'ensurt d'El Pèndol. I, de l'altra, aconseguir que cada cop més persones hi arribin en transport públic. En aquest cas la fita marcada era que el 60% dels visitants hi accedissin sense cotxe. Un repte que ja es va assolir durant el 2012. Tot i la dinàmica positiva, el parc encara arrossega les seqüeles del tràgic accident del 2010. Dilluns transcendia que la fiscalia ha demanat tres anys i mig de presó per a cadascun dels 13 tècnics imputats per la fallada d'El Pèndol, entre els quals hi ha el cap de manteniment del Parc d'Atraccions del Tibidabo (PATSA). Puigdollers va voler deixar clar que l'Ajuntament ha col·laborat amb la jutge del cas i que li ha facilitat tota la informació.

stats