Societat 15/06/2022

Torna la Patum sense restriccions

S'espera una festa de rècord, amb màxima assistència, el pressupost més gran de la història i temperatures extremes

ARA
2 min
L’àliga de la Patum fent el seu salt durant la Patum de Corpus

BarcelonaLa Patum torna, aquest any, més completa que mai. Aquest migdia, després de dos anys de pandèmia, Berga recupera la seva festa més centenària i internacional, catalogada com a festa patrimonial d'interès nacional per la Generalitat i Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco des del 2005. I ho farà amb totes les condicions i sense cap restricció. De fet s'espera que el 2022 bati tots els rècords, amb màxima assitència de públic, el pressupost més gran de la història i temperatures extremes per l'onada de calor.

Així, des d'avui i fins diumenge, coincidint amb la setmana de Corpus, els carrers de la ciutat s'ompliran primer de passacarrers, gegants i tirabols a la plaça per després donar pas a les Patums Completes i les Patums de Lluïment. També sortiran a passejar les figures centenàries, com ara les guites, els nans vells i nous, l'àliga i els turcs i cavallets. Podeu consultar la programació d'aquest 2022 aquí.

La festa principal comença aquest mateix migdia a la plaça de Sant Pere, en el que és l'únic esdeveniment de la Patum sense presència de l'element clau: el foc. Al vespre hi ha una segona passada de carrers: en aquest cas la particularitat és que es fan 21 aturades en diferents punts de la ciutat per honorar tant autoritats com figures representants de Berga.

Els dies grossos són, però, demà dijous i també diumenge, quan –després de la missa major– se celebra la Patum de Lluïment al migdia, la més solemne, amb actuacions de totes les comparses i la Patum Completa i els Salts de Plens a la nit, la festa més popular i que, aquest any, de nou, permetrà omplir la plaça de gom a gom. Divendres serà el torn per als més petits, amb la Patum Infantil, i dissabte –en la jornada de la festa més institucional– es lliuraran els títols Patumaire i Patumaire d'Honor per a dues persones que sobresurtin per la seva implicació amb la festa.

stats