SOCIETAT
Societat 02/05/2013

Tractar les apnees de la son redueix les arítmies cardíaques

La proporció de persones que pateixen trastorns de la son és molt alta entre els pacients que tenen l'anomenat 'flutter' auricular

Acn
2 min
El personal de l'Hospital del Mar treballarà més hores

BarcelonaUn estudi de l'Hospital del Mar de Barcelona ha demostrat que tractar les apnees del somni en persones sotmeses a una ablació per 'flutter' (aleteig) auricular -un trastorn del ritme cardíac-, ajuda a reduir les arítmies que sovint segueixen patint aquestes persones després de la intervenció. L'estudi, que s'ha publicat en la revista científica "Chest Journal", també conclou que la proporció de persones que pateixen trastorns de la son és molt alta entre els pacients que tenen l'anomenat 'flutter' auricular, que causa un tipus d'arítmia cardíaca ràpida (taquiarrítmies) que té el seu origen en les cavitats del cor i que provoca que aquest bategui de forma molt accelerada.

Segons ha informat avui l'Hospital del Mar, l'estudi demostra que tots els pacients amb aquesta arítmia cardíaca haurien de ser diagnosticats amb una polisomnografía (estudi complet del somni) i, en cas que es detectin apnees, haurien de ser tractats amb una pressió positiva contínua en la via aèria (CPAP), és a dir, mitjançant les màscares respiratòries que s'usen per tractar els trastorns del somni. D'aquesta manera, segons l'hospital, es pot millorar la vida de les persones que pateixen aquesta malaltia i prevenir futures complicacions.

L'estudi ha estat dirigit des de la Unitat d'Arítmies del Servei de Cardiologia i la Unitat del Somni del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, d'acord amb l'evolució de més de 50 pacients. El cardiòleg Víctor Bazán, membre del Departament de Cardiologia i principal investigador de l'estudi, ha apuntat que aquestes troballes "tenen importants implicacions no només en el control de l'arítmia, sinó també en el pronòstic cardiovascular global d'aquests pacients". Bazán ha explicat que "l'estudi aposta per la polisomnografia a tots els pacients que tenen 'flutter' auricular. Donada l'alta proporció de pacients demostrada que pateix apnees obstructives del somni, un test polisomnogràfic de rutina permet detectar la presència d'aquestes apnees obstructives en molts d'ells".

Els responsables d'aquesta investigació mèdica han treballat amb tots els recursos humans i materials de que disposa l'Hospital del Mar per a l'ablació per 'flutter' i l'estudi polisomnogràfic en aquest tipus de pacients. En aquest sentit, Víctor Bazán ha destacat que l'estudi ha estat possible gràcies al plantejament d'una hipòtesi de treball i, també, a la bona labor de col·laboració entre les unitats d'Arítmia (Cardiologia) i del Somni (Pneumologia) del centre hospitalari.

stats