El transport públic costarà la meitat a l'àrea de Barcelona durant els episodis de contaminació

El nou pla de qualitat de l'aire inclou 166 actuacions en 40 municipis del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental

El nou pla de qualitat de l'aire que ha aprovat aquest dimarts el Govern preveu que el cost del transport pública a l'àrea metropolitana de Barcelona es redueixi a la meitat durant els episodis de contaminació elevada. Aquesta és una de les 166 mesures previstes, que entraran progressivament en vigor al llarg de 2015 i 2016, tal i com ha avançat el diari ARA. De fet, aquesta variabilitat en el preu només es podrà aplicar amb un canvi radical en el model de pagament del transport públic, previst amb la nova T-Mobilitat. A més a més, i en compensació amb aquest descompte, el preu dels peatges i de les zones d'aparcament municipal s'encariran un 25% durant els mateixos dies.

L'objectiu del pla és reduir les emissions d'òxids de nitrogen (NOx) i partícules en suspensió PM10 en un àrea de 4,3 milions d'habitants de 40 municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, que comprenen una superfície territorial de 725 quilòmetres quadrats, declarats zona de protecció especial.

El pla també preveu el foment dels vehicles més nets i que utilitzen combustibles alternatius, desgravacions fiscals per a l'activitat industrial que acceleri la incorporació de les tècniques més modernes, el reforç dels acords voluntaris amb sectors industrials, i la promoció del transport ferroviari de mercaderies, entre d'altres.

Amb el nou pla, el Govern confia en complir amb els criteris de la Unió Europea (UE) sobre els límits màxims de contaminants. Catalunya té oberts dos expedients informatius per l'incompliment en NOx i PM10, cosa que podria comportar una sanció econòmica.

Més continguts de