Societat 29/08/2013

Els treballadors dels autobusos de Barcelona tornen a convocar una vaga a partir del 12 de setembre

El comitè d'empresa reclama la readmissió d'un treballador acomiadat. L'horari pactat de les aturades no coincideix amb l'entrada i la sortida de les escoles, que comença aquest dia

Europa Press
2 min
Autobús de TMB, en una imatge d'arxiu./ ACN

BarcelonaEl comitè d'empresa d'autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha convocat una aturada per al dijous 12 de setembre d'11.00 a 16.00 hores, i per al divendres 13 –i indefinidament– de 9.00 a 11.00 , de 19.30 a 21.30 i de 2.00 a 4.00, només els laborables, per "pressionar la Direcció perquè readmeti el conductor acomiadat per repel·lir una agressió d'un passatger".

Segons la comunicació de les aturades que el comitè ha enviat a l'empresa i a la Generalitat, la declaració de vaga va ser aprovada l'11 de juliol a l'Assemblea General de Cotxeres de Sants, i ha estat signada per tots els sindicats del comitè –ACTUB, CCOO, CGT, PSA, UGT i SIT– a excepció del sindicat ACAT, i afectarà tots els treballadors que formen la plantilla d'autobusos.

En declaracions a Europa Press aquest dijous, el president del comitè d'empresa, Mario de Pablo Arroyo, ha explicat que la vaga és inevitable perquè s'ha intentat arribar a un acord amb la Direcció d'Autobusos de TMB mitjançant el diàleg i la negociació i "no hi ha hagut manera", i ha apuntat que el comitè es reunirà el dia 2 de setembre i l'Assemblea General el 12 per decidir el futur de la vaga.

TMB ha apuntat que la vaga va ser notificada a la Direcció la setmana passada i ha explicat que el 3 de setembre hi haurà una reunió de mediació d'empresa convocada pel departament d'Empresa i Ocupació.

Els treballadors de bus de TMB ja van portar a terme una aturada parcial el dijous 11 de juliol d'11.00 a 16.00, dia en què l'Assemblea General va decidir perllongar la vaga del 22 al 26 de juliol –encara que finalment va ser desconvocada– i va advertir de la realització d'una altra vaga el 12 de setembre si no es readmetia el conductor acomiadat.

Els empleats van assegurar llavors que els conductors són precisament víctimes d'inseguretat durant el seu servei, mentre que TMB va afirmar en un comunicat el 2 de juliol que garanteix tot tipus de suport als empleats davant qualsevol incident en el seu treball, i ha assegurat que el pretext de la vaga és "exigir la readmissió d'un conductor que ha estat acomiadat per haver agredit greument un usuari".

El perquè de la vaga

TMB va relatar que l'agressió va ocórrer el 22 d'abril en un bus de la línia 14, i, segons l'informe policial, el conductor va agredir un usuari dins del bus en presència de la seva filla de sis anys i d'altres passatgers. La víctima va acabar a l'hospital "amb múltiples i greus lesions", i el conductor, detingut pels Mossos d'Esquadra.

Aquest va quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial a l'espera del judici, i "davant l'excepcionalitat i la gravetat dels fets, i després de tramitar un expedient disciplinari amb totes les garanties", TMB va decidir acomiadar-lo en considerar acreditat l'incident.

stats