SANITAT
Societat 13/06/2013

Els treballadors de Sant Pau es podrien querellar contra Boi Ruiz

El cos facultatiu de l'hospital insta a aprimar la cúpula directiva de les fundacions

L. Bonilla / J. Serra
2 min
El comitè d'empresa de l'Hospital de Sant Pau va comparèixer ahir per donar la seva versió de la situació de bloqueig que viu el centre.

Barcelona.L'endemà que el jutge critiqués el comitè d'empresa de l'Hospital de Sant Pau per l'allau de demandes presentades contra els gestors del centre, ahir l'ens dels treballadors va anunciar que estudia querellar-se contra el conseller de Salut, Boi Ruiz, per amenaces i coaccions.

La possible querella ve motivada per les paraules del conseller en una entrevista radiofònica en què va dir que si els treballadors "no s'arremangaven" l'hospital hauria de tancar. Segons el comitè, atribuir la complicada situació del centre a la conflictivitat laboral suposa una amenaça i "una calúmnia". La presidenta del comitè d'empresa, Carme Pérez, també va negar que els treballadors siguin els responsables del dèficit -que ascendeix a 57 milions d'euros- i ho va tornar a atribuir a "l'infrafinançament" que, segons Pérez, pateix Sant Pau en comparació amb altres hospitals. De fet, consideren que l'exgerent Xavier Corbella va dimitir, precisament, per la impossibilitat de tirar endavant l'hospital amb un pressupost encara més retallat. Salut li concedia 240 milions i no els 290 que es necessiten per reflotar Sant Pau.

Pérez també va demanar que es refaci la complexa "arquitectura fundacional" de l'hospital, que consta de tres fundacions -la patrimonial, que és privada, la de gestió i la científica- amb recursos separats i que s'integren sota el paraigua de la Molt Il·lustre Administració (MIA), l'òrgan que regeix l'hospital des del 1401.

Els metges es posicionen

En la mateixa línia, el president del cos facultatiu de l'hospital, Jordi Craven-Bartle, va lamentar les últimes declaracions sobre Sant Pau del conseller Ruiz, així com les de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en què culpabilitzaven els treballadors de la situació. "No puc entendre que facin de piròmans quan han d'apaivagar els ànims", va assenyalar.

El cos facultatiu ha aprovat per unanimitat una proposta amb mesures per solucionar el bloqueig que pateix el centre. El document, al qual ha tingut accés l'ARA i que es presentarà al departament de Salut, insta a recuperar "el clima de diàleg" i proposa simplificar "l'estructura directiva de les fundacions perquè sigui coherent amb els esforços demanats als treballadors". Recorden que a ells se'ls ha retallat entre el 15% i el 40% del sou.

El comitè d'empresa també va reclamar que la conselleria de Justícia intervingui l'hospital, una petició que ja havia fet el patronat de la Fundació de Gestió, que va dimitir divendres. Justícia va desestimar-ho i va instar l'hospital a sol·licitar un concurs de creditors. Hauran de ser els nous patrons els que el demanin. La Generalitat acordarà en les pròximes hores la proposta de nous patrons, que es nomenaran en la pròxima reunió de la MIA el 20 de juny.

stats