Seguretat
Societat 14/10/2022

Els treballs de manteniment de la refineria de Repsol provoquen un episodi d'alta contaminació a Constantí

Les emissions es van produir diumenge a la matinada, durant un dia de molta pluja

2 min
Imatge de les instal·lacions de Repsol a Tarragona.

TarragonaEls treballs de manteniment que l'empresa Repsol està fent a la refineria del polígon nord de Tarragona van provocar diumenge a la matinada altes concentracions de benzè, segons ha publicat el diari digital Porta Enrere i ha confirmat el diari ARA. L'estació que la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) té a Constantí va enregistrar aquell diumenge a les sis de la matinada un pic de 200,9 micrograms per metre cúbic. Poques hores abans, la concentració de benzè en l'aire havia arribat als 139,9 micrograms per metre cúbic.

La legislació no fixa un valor màxim de concentració de benzè en un determinat moment, i només especifica que la mitjana anual d'exposició a aquest compost tòxic no pot superar els 5 micrograms. Segons els registres de la XVPCA, que és un organisme que depèn del departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, aquell dia es va arribar als 24,3 micrograms per metre cúbic.

Fonts de la companyia Repsol han explicat al diari ARA que arran d'aquest episodi van activar el protocol corresponent i que dimarts es van reunir amb l'empresa responsable i han obert un expedient informatiu per esbrinar les causes. També han requerit a l'empresa que, de manera immediata, dugui a terme aquelles actuacions necessàries per evitar que torni a passar. Igualment s'ha requerit al departament de Salut que informi dels efectes sobre la salut d'aquelles emissions. Des de Repsol també asseguren que, a partir d'ara, incrementaran el nombre de mostrejos diaris de tots els compostos orgànics volàtils (COVS), a més del benzè, mentre duri la parada tècnica, que ja porta 22 dies i gairebé ha arribat a l'equador.

Aquestes tasques de manteniment i millora a la planta, que tenen un pressupost de 100 milions d'euros, han de permetre augmentar la seguretat de la refineria i la reducció de les emissions de CO₂.

Segons sembla, les emissions es van produir mentre es netejaven els equips amb aigua a pressió. Aquesta aigua i totes les restes que s'emporta van a parar a unes basses on es fa un tractament específic. Fonts de la companyia estimen que durant aquest procés, i per culpa de les pluges del cap de setmana, "va arribar massa aigua" i es va desbordar, cosa que va provocar aquestes altes emissions. Asseguren que va ser un episodi "excepcional" i recorden que, al cap de l'any, no superen el límit permès d'emissions de benzè.

El benzè és un producte químic que té diferents usos: es pot fer servir com combustible per a motors o per fabricar olis, pintures, productes farmacèutics i fins i tot explosius. És un producte cancerigen i, en funció de la quantitat que se'n respiri, pot provocar des de marejos fins a la mort.

stats