Homofòbia

Tres anys de presó per haver assetjat una parella gai durant mesos: "Us tallaré el coll"

L'home va apedregar una de les víctimes i la casa on vivien

2 min
La manifestació a Barcelona contra l'agressió mortal a Samuel, a Galicia, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEls crits de "maricon" o amenaces com "us tallaré el coll" es van convertir en el pa de cada dia d'una parella homosexual de Vilanova i la Geltrú. Un veí del municipi els va assetjar constantment entre abril i juny del 2018. A un d'ells el va apedregar pel carrer. Per sort, no va tenir punteria. També va tirar pedres contra els vidres de casa seva i els va arrencar els fusibles de la llum. Ara un jutjat ha condemnat l'assetjador homòfob a tres anys de presó. La sentència també li prohibeix acostar-se a les víctimes durant dos anys i l'obliga a indemnitzar-los amb 4.000 euros.

Segons la sentència, el primer atac es va registrar l'abril del 2018. El condemnat va arraconar una de les víctimes contra un mur, i amb la intenció d'acovardir-lo li va tirar diverses pedres –cap d'elles va impactar en l'home– mentre l'insultava: "Maricon de merda, gossa jueva". No es van creuar per casualitat; l'agressor sabia que la víctima venia de treure diners del caixer. "Vine, que et robaré tot el que tens, et robaré la cartera, dona'm els diners", li va cridar.

Al cap d'uns dies hi va tornar amb la mateixa arma, però aquell cop va apedregar la finestra del domicili on vivia la parella, mentre els insultava a crits. "Puta maricona de merda, que no vals ni per maricon, em cago en els teus morts". També els va arrencar els fusibles del comptador de la llum, mentre els cridava que l'endemà haurien de fer servir "espelmes".

El jutge destaca que les amenaces i els insults es van convertir en una constant i que tenien lloc cada cop que el condemnat es creuava amb la parella pel carrer o passava en bicicleta per davant de casa seva. "Us mataré", els deia mentre els escopia. L'assetjament va generar una situació de "nerviosisme i malestar" en la parella, que pateixen una discapacitat psíquica i van acabar marxant de casa seva per por.

Agreujant de discriminació

La defensa de l'acusat argumentava que una de les víctimes tenia una mala relació amb una tieta seva i que els insults i les amenaces formaven part del llenguatge col·loquial del condemnat, que les feia servir "de manera natural" amb el seu entorn. Però el jutge descarta aquest raonament i assegura que en aquest cas "concorre de manera inequívoca" l'agreujant de discriminació per homofòbia, perquè l'expressió "maricon" ja suposa per si mateixa un "menyspreu" cap a la condició sexual de la parella.

Segons la sentència, quan insultava o amenaçava les víctimes l'home tenia tota la intenció de menystenir-les pel fet de ser "una parella del mateix sexe". "Les amenaces de mort i expressions intimidants [...] no són fruit d'una reacció espontània o d'un moment puntual, sinó que es fan amb la intenció seriosa, expressa i inequívoca d'atemptar contra la integritat física i la vida dels denunciants", subratlla el jutge.

Com que veu un risc per a les víctimes, a més de la condemna a presó el jutge ha dictat una ordre d'allunyament durant cinc anys perquè el processat no pugui acostar-se a menys de 500 metres de la parella. La sentència no es ferma i es pot recórrer.

stats