Irregularitats
Societat 01/07/2022

El TSJC anul·la una sanció a l'exdirector del Meteocat Oriol Puig per ser l'"impulsor" d'un càrtel d'empreses

El tribunal no descarta els fets però veu il·legal sancionar el director i no sancionar prèviament l'organisme públic

Ara
2 min
El director del Servei Català de Meteorologia, Oriol Puig, en una taula rodona amb experts del sector en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat una multa de 7.800 euros a l'exdirector del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) Oriol Puig imposada per l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) el gener del 2020. L'organisme li va imposar la sanció, cap al 10% del seu sou anual, per ser "facilitador" necessari i "impulsor" d’un "càrtel" de dues empreses que es van repartir diversos concursos públics del mateix Meteocat. Els càrtels son els acords entre diferents empreses per evitar la mútua competència i regular així la producció. En una sentència de deu pàgines, el TSJC no descarta els fets, però creu que no es pot sancionar Puig sense sancionar prèviament també el mateix Meteocat.

L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) va acabar el desembre del 2020 una investigació que denunciava el “paper directe i actiu” del polític –lligat a una família important dins l’antiga CiU– per repartir el mercat entre les companyies MCV i Adasa. Les infraccions es van repetir durant tota l'etapa de Puig al capdavant del Meteocat, és a dir, des de "l'any 2011 fins al novembre del 2018", quan va ser rellevat del càrrec després d'una investigació de l'ARA que va posar de manifest les seves irregularitats al capdavant d'aquest organisme.

Segons la defensa de Puig, la sanció de l'ACCO només es basa en correus entre les empreses, no en documents trobats al Meteocat, i, per tant, no queda "acreditada la capacitat d'Oriol Puig per influir en el mercat i limitar la competència". També recorda que el Meteocat no ha estat sancionat per aquestes suposades males pràctiques, ja que totes les contractacions es van fer de manera legal.

El TSJC afirma que, "sense negar la participació del demandant en la conducta, d'acord amb el material de l'expedient administratiu", la motivació de la sanció "no se sosté des del punt de vista jurídic". Així, diu que la llei no preveu sancions a persones concretes si l'empresa per la qual treballa no està sancionada. "No havent sancionat el Meteocat no es pot pretendre construir una responsabilitat sancionadora del director de manera independent i desconnectada", perquè la llei no ho preveu, diuen els magistrats.

A més de la multa a Puig, les dues companyies van ser sancionades el 2020 amb 764.506 euros en el cas d'Adasa i 154.199 en el cas de MCV. Així mateix, durant divuit mesos cap de les dues empreses va poder optar a les licitacions públiques del Meteocat en tot el que fa referència a la instal·lació de radars i estacions meteorològiques instal·lades a Catalunya. Dos directius d'aquestes empreses també van ser sancionats amb 5.000 i 7.000 euros, respectivament.

stats