Societat 31/07/2020

El Govern permet que bars i restaurants obrin a la mitjanit després del revés del TSJC

L'executiu modifica les resolucions dels municipis amb restriccions però recorrerà la decisió de l'alt tribunal

Pau Esparch
3 min
Els establiments com bars o restaurants són dels que més estant patint els efectes de les mesures de restricció

BarcelonaCanvi a contracor en les mesures que s'apliquen a set localitats del Segrià, Barcelona, diverses ciutats de l'àrea metropolitana, Figueres i Vilafant per frenar el covid-19. El Govern permetrà que bars i restaurants obrin més enllà de la mitjanit als municipis amb restriccions després del revés del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha rebutjat que la restauració tingui limitat l'horari de tancament. Per fer-ho efectiu, l'executiu ha modificat les resolucions que regulen les mesures per al Segrià, l'àrea metropolitana de Barcelona i l'Alt Empordà per adaptar-les a la posició del TSJC, però igualment recorrerà la decisió de l'alt tribunal. Per tant, mentre no hi hagi resposta i fins a nou avís, tots els bars i restaurants, siguin o no en un lloc amb restriccions, podran continuar oberts després de la mitjanit.

Fa just una setmana la Generalitat ordenava tancar els locals d'oci nocturn –discoteques, sales de ball i de festes amb espectacles– a tot Catalunya i també prohibia que els locals de restauració poguessin obrir a partir de la mitjanit als municipis amb mesures restrictives pel covid-19. Les patronals de l'oci nocturn van recórrer aquesta resolució al TSJC, que aquest migdia ha decidit mantenir tancades les discoteques però ha avalat que els bars i restaurants obrin després de la mitjanit, acceptant una part del recurs de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm). Això ha suposat un cop per al Govern, que en les resolucions que havia fet aquesta setmana per prorrogar les restriccions –que ara són més flexibles– al Segrià, l'àrea metropolitana i l'Alt Empordà durant 15 dies més havia modificat el punt que afecta les activitats d'hostaleria i restauració.

En el punt número vuit, com ja s'ha aplicat les dues últimes setmanes, es deia que bars i restaurants poden obrir a l'interior amb el 50% de l'aforament i a les terrasses les taules han de tenir una distància de dos metres. Però s'afegia una frase: "L'horari de tancament serà a les 24.00 h". És la mateixa limitació que havia entrat en vigor fa una setmana. Però després de la decisió del TSJC, la Generalitat s'ha vist obligada a fer marxa enrere a l'espera que es resolgui el recurs que vol presentar contra la posició de l'alt tribunal.

Polèmica a causa del DOGC

Tot i aquest canvi forçat, en les últimes hores s'ha generat confusió perquè, poc després de l'acord del TSJC, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicava la resolució que regulava les noves restriccions per a l'àrea metropolitana per als pròxims 15 dies, que encara mantenia al punt número vuit la limitació de l'horari de tancament als locals de restauració. Segons fonts del Govern, s'ha penjat al DOGC perquè el jutjat de guàrdia havia avalat les mesures, amb la coincidència que feia poc que el TSJC havia resolt en el sentit contrari. Per això la publicació ha provocat que de seguida el sector afectat hagi mogut fitxa per reclamar a la Generalitat que respectés la decisió de l'alt tribunal. No ha sigut fins una estona després que fonts del departament de Salut han manifestat que es modificarien les resolucions per adaptar-les.

El jutjat de Lleida ha ratificat la nova versió sense el tancament dels bars i restaurants a la mitjanit. Ara falta que el jutjat de guàrdia de Barcelona, que abans ja ho havia acceptat, faci el mateix per a Barcelona i 15 ciutats més de l'àrea metropolitana –s'hi afegeixen Castelldefels i Gavà– on les mesures duraran almenys dues setmanes més. El Govern també ha rebut l'aval judicial per prorrogar les restriccions els pròxims 15 dies a Figueres i Vilafant sense limitar l'horari dels locals de restauració. Les noves mesures, a diferència de les que s'han aplicat les últimes dues setmanes, permeten les activitats culturals i esportives al 50% de l'aforament. Els espais de culte religiós poden obrir al 33% de la capacitat i continuen prohibides les trobades de més de 10 persones, tant en l'àmbit públic com al privat. La nova resolució de l'àrea metropolitana preveu entrar en vigor a partir d'aquest diumenge a les 9 del matí –quan acaba el termini de l'anterior.

Sobre la prohibició que els bars i restaurants puguin obrir més enllà de la mitjanit als municipis amb restriccions, que també afecta les sales de joc, els casinos i les sales de bingo, el TSJC valora que "no es justifica" que es produeixi "més transmissió del virus depenent de l'horari de tancament", segons l'informe de l'Agència de Salut Pública. L'alt tribunal afegeix que tancar abans les activitats incloses en aquest punt, per evitar els desplaçaments de concentracions de persones, "és desproporcionat, ja que les autoritats competents tenen mecanismes suficients per corregir els excessos no permesos". En canvi, el TSJC entén que "es justifica la proporcionalitat" de prohibir a Catalunya l'obertura al públic dels locals d'oci nocturn.

stats