Publicitat
Publicitat

SOCIETAT

Un turista de Capmany, desallotjat pel foc: "Estem vius, és important"

El càmping Les Pedres, amb 7,5 hectàrees de pins i alzines sureres, ha quedat molt afectat després que el foc arrasés 70 bungalous i alguns cotxes

Passejar aquest matí per Capmany, a l'Alt Empordà, permetia comprovar sobre el terreny el nivell d'afectació d'un foc que va començar ahir a la tarda empès per la tramuntana i que ha acabat deixant un paisatge arrasat i gris al seu pas. Les flames han calcinat vinyes senceres, si bé la majoria de les cases s'han salvat. És el cas del càmping Les Pedres, a prop del nucli, que ha vist com la zona d'acampada ha quedat completament destruïda, amb 70 bungalous calcinats i tot el que hi havia al seu voltant. El restaurant, però, s'ha salvat gràcies a l'entrada asfaltada que va fer de tallafocs. Un dels turistes acampats feia aquesta reflexió mentre empaquetava tot per marxar: "Estem vius, és important". Amb resignació però sabent que la fortuna ha estat del seu costat, Startaofe, un holandès jubilat agafava aquest migdia totes les seves pertinences del càmping amb la idea de marxar amb la seva dona tot seguit. Feia uns dies que havien arribat i la seva previsió era estar-se al càmping les Pedres uns quants dies més. El foc, però, ha canviat completament els seus plans. Aquesta nit passada han hagut d'estar en un hotel perquè la policia no els va permetre accedir on tenien la caravana per culpa del foc. Havien passat el diumenge a Roses.

Aquest matí han volgut comprovar l'afectació de l'incendi i han respirat alleugerits quan han vist que les pèrdues materials han estat menors, si es compara amb altres parcel·les del voltant, on el foc ho ha arrasat tot. "No hem perdut res, la tenda i la seva estructura", explica Startaofe, qui apunta que això ja ho cobrirà l'asseguradora.

Setanta bungalous i cotxes cremats


La imatge de la destrucció total del foc la donava la setantena de bungalous destrossats, on no es podien veure ni les estructures aixecades. Tot ha quedat al nivell del terra: aparells d'aire condicionat cremats, utensilis de cuina, una tableta portàtil completament destruïda, les bombones de butà que no van explotar per les flames, a banda de diversos cotxes. Objectes que proven que fa poques hores estava ocupat per una vintena de famílies -el càmping estava gairebé complet- que ahir a la tarda van ser desallotjades pels cossos de seguretat.

El propietari del negoci, Antonio Harder, explica que cap a mitja tarda els van obligar a marxar perquè "no podíem fer res contra el foc". La seva finca, formada per 7,5 hectàrees de pins i alzines sureres ha quedat molt afectada. Tot i això no es veu vençut, malgrat ja ha perdut la temporada d'estiu. "El càmping d'aquí a un any serà verd i funcionarà però tenim 70 tones de ferralla que hem de netejar", assenyala amb convenciment, tot i que també reconeix haver-se sentit "abandonat". El seu testimoni és el d'un veí que se sent "molt indefens" quan recorda no haver vist "ni un sol bomber" a la zona. Entén que "hi havia urgències a altres llocs" però també es pregunta per què "no van ficar un cotxe de bombers per intentar salvar el càmping" en el moment de desallotjar-los.

A Agullana, pendents del nou foc revifat

Cap a les dues del migdia, tornava a revifar-se el foc a tocar d'Agullana, coincidint també amb un accident a l'AP-7 que ha complicat encara més els treballs d'extinció i que ha obligat a tallar ambdós sentits de forma intermitent. Els veïns de l'Estrada, un barri que pertany a Agullana, estaven molt pendents del foc i de les columnes de fum que s'aixecaven a una zona muntanyosa a tocar el nucli principal. És el cas de Manuel Albert, un veí que ahir diumenge va treballar com a voluntari per evitar que les flames arribessin a les cases. "El foc estava totalment fora de control", recorda i explica que van rebre l'ordre de deixar les cases i d'anar-se'n a Agullana, on llavors era segur. Ara la situació s'ha invertit i no saben com evolucionarà.

Aquest veí reconeix sentir angoixa però no està disposat a marxar de casa. "Les cases són de pedra i et pots tancar al soterrani però és una manera molt trista de passar a l'altre món". L'únic aspecte que veu positiu és que la tramuntana ha deixat de bufar perquè, "amb ella, no hi ha bomber que sigui capaç d'apagar-lo", conclou.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de