Societat 03/04/2018

Els gossos ja no són benvinguts al Turó Park

El veto a les mascotes passa quasi desapercebut el primer dia per l’absència de rètols informatius

Maria Ortega
3 min
Els gossos ja no són  benvinguts al Turó Park

Barcelona“I on ho diu, això?” Cap dels nombrosos propietaris de gossos que ahir passejaven amb el seu animal -lligat o deslligat- pels caminets del Turó Park de Barcelona assegurava haver rebut l’avís que, des d’aquell mateix matí, la seva passejada estava prohibida. L’Ajuntament ha culminat les obres de construcció de la gran àrea per a gossos al veí parc de Piscines i Esports i, amb aquest espai inaugurat, entra en vigor el veto als gossos al Turó Park, que era una insistent reivindicació de l’associació de veïns i comerciants de la zona. La decisió municipal vol protegir un espai que es considera un “jardí històric de Barcelona” i que els últims anys havia quedat molt deteriorat. Ara el parc està en procés de remodelació i el consistori demana col·laboració a la ciutadania -especialment als propietaris de gossos- perquè la nova vegetació pugui créixer. Els gossos ja no són benvinguts en aquest espai. Ni lligats, ni pels caminets, ni a l’esplanada on han corregut sempre.

Però ahir al matí cap rètol informava del canvi de funcionament al recinte. Cap informació, tampoc, a l’accés principal al parc. De moment només hi ha, segons fonts municipals, un cartell al carrer Ferran Agulló i la previsió és incorporar, els pròxims dies, senyalística de Parcs i Jardins. Des de fa uns dies, això sí, l’Ajuntament ha col·locat papers informatius als portals del barri, uns cartells que informen del dia de la posada en marxa de la nova àrea per a gossos, però no de les conseqüències que té al Turó Park. Ahir al matí, moltes persones no sabien res dels canvis.

Cap al migdia va arribar el grup d’informadors municipals que, a primera hora, havien estat recollint opinions del nou espai al parc de Piscines i Esports, i que es van anar acostant, només a tall informatiu, als propietaris que passejaven amb els gossos aliens a la prohibició. Per a la majoria era incomprensible que no puguin continuar accedint a aquest espai ni amb les seves mascotes lligades. “Que multin els incívics i ens deixin tranquils als que tenim cura dels nostres gossos”, protestava la Marisa. I l’Ània i la Carlota, que s’han conegut passejant els gossos al matí en aquest lloc del districte de Sarrià-Sant Gervasi, afegien que si no fos per les persones que hi porten les mascotes el parc estaria pràcticament buit a aquella hora. Però el veto ja és efectiu. I, tot i que de moment només se n’informa els infractors, la previsió és que més endavant se’ls pugui sancionar si continuen accedint amb els gossos al recinte. El que sí que es conserva és un petit pipicà, al qual s’accedeix des del carrer Francesc Pérez Cabrero, i que sumat a l’àrea de la plaça Wagner i a la nova instal·lació de Piscines i Esports és l’oferta municipal per als gossos en aquesta zona. El nou espai té més de 1.100 metres quadrats i és una de les grans àrees de més de 700 metres quadrats que l’Ajuntament té previst desplegar a tots els districtes com a pas previ a les sancions que l’ordenança d’animals de companyia preveu per als propietaris que portin els gossos sense lligar.

Discrepàncies pel nou espai

Ja a finals d’octubre, quan van començar les obres de rehabilitació del Turó Park, l’Ajuntament va confirmar els plans de prohibir-hi la presència de gossos. Llavors la consigna era que els animals hi podrien continuar accedint fins que no estigués acabada la nova àrea de Piscines i Esports. I aquest termini vencia ahir. “Sabia que ho prohibirien, però pensava que seria quan acabessin les obres”, lamentava la Carmen, que ahir passejava amb els seus dos grans gossos aliena a la prohibició i mentre els operaris treballaven en punts com l’antic llac, on s’estan fent feines per millorar-ne la permeabilització. Diu que no utilitzarà la nova instal·lació perquè els seus gossos necessiten més espai per córrer, i que els portarà a Collserola.

A la mateixa hora, un parell de teckels -els popularment coneguts com a gossos salsitxa- es feien seva la nova zona de Piscines i Esports i hi corrien esverats. La Marina i el Josep Maria, veïns de la zona i membres de la plataforma Turó Can, en sortien una estona abans criticant un espai que veuen massa petit. Asseguren que estaven al cas de la prohibició però que continuaran batallant perquè es retiri.

Des de l’associació de veïns i comerciants del Turó Park, en canvi, Joan Forés lamentava la falta de controls el primer dia de prohibició però donava, això sí, “un dia de marge” al consistori per millorar-ho. Estan tips de les pudors i els excrements. Justament aquests dies, l’Ajuntament té prevista una campanya d’informació per conscienciar els propietaris de gossos.

stats