Societat
Societat 22/12/2023

La UAB retira un article d'un professor acusat d'assetjament i suspès de sou i feina

El centre qualifica d'"error" la publicació i recorda que el docent està apartat fins al maig

2 min
Protesta contra els casos d'assetjament d'un professor de Lletres a la UAB

BarcelonaLa Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha retirat del seu repositori de revistes l'article "Trabajar la escritura a través de la gramática", firmat pel professor Ángel Gallego juntament amb Cristina Buenafuentes, Priscila de Sousa i Nieves Gonzalo. Gallego va ser suspès al març de sou i feina durant 14 mesos després de ser acusat d'assetjament sexual i laboral i d'abús de poder per part d'una desena d'estudiants. La UAB va obrir aleshores una investigació que es va tancar amb la suspensió del docent per una falta molt greu de prevalença de la condició d’empleat públic i per dues faltes greus d’abús d’autoritat.

Nou mesos després, Gallego ha publicat l'article al volum 6 de la Revista de Gramática Orientada a las Competencias (ReGroc) del Departament de Filologia Espanyola i editada per la UAB. La universitat atribueix la publicació a "un error" perquè "la suspensió de funcions d'un professor inclou les tasques de docència i la recerca" i explica que no ha cobrat pel text i que s'investigarà què ha passat.

La suspensió de sou i feina impedeix a Gallego utilitzar les instal·lacions de la UAB, impartir-hi classes, demanar subvencions ni assistir a congressos en nom de la universitat. Com a molt aviat, podria tornar a la UAB el maig de l'any vinent. Tot i que encara queden cinc mesos, la universitat ja prepara el seu retorn i el dels altres tres professors sancionats "perquè se'n pugui fer un seguiment i perquè estigui vinculat a la formació".

L'ARA va explicar al març, en un reportatge d'investigació, que Gallego feia servir la seva posició de poder per assetjar doctorandes que estaven sota el seu tutoratge i alumnes de Grau a qui els impartia classe. El docent també exercia de coordinador de les PAU i utilitzava les xarxes socials per entrar en contacte amb estudiants de batxillerat que volien presentar-se a les proves sota el pretext d’abordar contingut acadèmic. A partir d’aquí, feia ús de la seva condició de coordinador per acostar-se a les potencials víctimes i establir contacte directe i individual amb alguna d’aquestes estudiants. A mitjans de març, Gallego també va ser destituït del càrrec.

stats