Persecució de l'independentisme

La UdG denuncia la policia nacional que es va infiltrar als moviments socials de Girona

La universitat apunta que es va matricular amb el nom fals sense cap "justificació legal o autorització judicial"

ARA
2 min
Roda de premsa per denunciar la infiltració d'una agent de la Policia Nacional a Girona

BarcelonaLa Universitat de Girona (UdG) mou fitxa en relació amb el cas de la policia nacional infiltrada als moviments socials de la ciutat que es va destapar al juliol. En un comunicat que ha fet públic aquest dilluns assegura que el rector, Quim Salvi, va interposar el 31 de juliol una denúncia als jutjats de Girona contra l'agent per haver-se matriculat amb el nom fals al grau d'educació social.

Al comunicat es detalla que l'agent va cursar els estudis durant els cursos 2020-2021 i 2021-2022 i que la universitat "no té cap mena de constància de la possible justificació legal o autorització judicial que pugui emparar aquesta persona". A la denúncia, segons l'ACN, el rector apunta que s'hauria pogut cometre un delicte de falsedat en document públic i demana que s'investigui. A més, diu que han viscut el cas amb "indignació".

"L'ús d’una identitat falsa en l’àmbit de la nostra institució per raons polítiques o ideològiques ha generat un gran malestar entre els membres de la comunitat universitària i pot crear una forta desconfiança en el seu teixit social", indica la UdG al comunicat. I referma que els centres educatius han de ser espais "lliures i segurs, oberts al diàleg i a la confrontació d'idees", on no tenen cabuda "actuacions d'aquest tipus".

El cas el va destapar La Directa al juliol. Segons va confirmar després Alerta Solidària, l'agent es feia dir Maria Perelló —un nom fals— i va actuar entre el 2020 i el 2023 per ordre del ministeri de l'Interior. La noia es va infiltrar a la societat gironina i especialment als moviments socials de Girona i Salt. Fins i tot va mantenir una relació sentimental de dos anys amb un activista a qui va enganyar fins i tot a través de la família, que va col·laborar en el complot. El govern espanyol no va voler donar detalls del cas.

stats