Societat 25/09/2011

L'última 'corrida' de la Monumental acaba amb una manifestació a favor de les curses de braus

Els aficionats tallen la Gran Via i arriben a Passeig de Gràcia amb pancartes i crits a favor de la tauromàquia

Joan Callarissa
2 min
Serafín Marín, sobre els muscles d'un aficionat, s'ha manifestat en la protesta que han improvisat els seguidors taurins quan s'ha acabat 'la corrida'

BarcelonaQuan s'han obert les portes de la Monumental a dos quarts de nou, els aproximadament 20.000 aficionats a les curses de braus que hi havien concentrats a dins han anat sortint de mica en mica. Tot i això, no tots han abandonat els voltants de la plaça i se n'han anat concentrant fora. Passada l'estona, han agafat els matadors a coll i be per treure'ls per la porta gran. Més tard, entre diversos aficionats han carregat Serafín Marín als muscles i han manifestat el seu orgull taurí pel centre de Barcelona. La multitud ha assaltat la Gran Via amb pancartes en defensa de la "fiesta" i amb crits a favor de la seva afició que es barrejaven amb altres proclames de contingut més polític i nacional: "Yo soy español, español, español" o "Viva España: oé, oé".

Com ja va passar aquest dissabte, els seguidors taurins han sortit de la plaça amb els seus ídols carregats a les espatlles i, després s'han apropat fins al Passeig de Gràcia de Barcelona. Pel camí, han tallat la Gran Via de Barcelona acompanyats de banderes catalanes amb lemes escrits, espanyoles amb toros dibuixats, i amb el crit de "llibertat, llibertat" com a paraula clau de les reivindicacions d'aquest col·lectiu, que aquesta tarda de diumenge ha pogut presenciar la seva última "faena" a la capital catalana.

Entre els polítics que han encoratjat els seguidors de la "fiesta" hi ha hagut Alícia Sánchez-Camacho, Albert Rivera i, l'exministra socialista de Cultura, Carmen Calvo. Han acudit a la Monumental a veure com José Tomás, acompanyat de Serafín Marín i de Juan Mora, surtien "a hombros" acompanyats per un cartell portat pels aficionats on s'hi podia llegir: "Continuarà...". A l'acabament de la cursa, alguns dels taurins han aprofitat per saltar al "ruedo" i, presos per la melangia, n'han recollit arena com record d'aquesta ja llegendària plaça barcelonina.

En els moments previs a l'obertura de les portes, una furgoneta ha passat a repartir uns petits cartells mida DIN A-4 amb l'estampa de José Tomás, que els aficionats que no havien tingut entrada han valorat molt. Fins a tal punt, que s'han concentrat a sobre el vehicle, dificultant-ne la circulació i empenyent-se els uns als altres per aconseguir aquests preuats papers. Entre els aficionats, també hi ha hagut moltes expressions de melangia pels temps en què la tauromàquia era un espectacle amb èxit a Catalunya. Entre aquests, un home que ha clavat dues banyes a la seva bicicleta i ha posat una foto de Franco al davant, ara ja, dos símbols del passat.

stats