Societat 29/01/2013

Wert elimina les beques Sèneca per al curs que ve

El ministeri d'Educació diu que ha de prioritzar les ajudes generals

Acn
2 min
El programa Erasmus ha beneficiat en 25 anys prop de tres milions d'alumnes universitaris europeus.

MadridEls pressupostos de l'Estat per a aquest 2013 no inclouen la convocatòria de beques Sèneca per al curs vinent. A través d'un comunicat, el ministeri d'Educació, Cultura i Esport ha anunciat que per tal de donar prioritat a les beques generals, que asseguren que qualsevol estudiant que compleixi uns requisits acadèmics pugui tenir accés a la universitat, s'ha eliminat la partida pressupostària destinada a aquestes beques de mobilitat entre campus espanyols.

Segons el ministeri, la mesura respon a la situació econòmica actual i no descarta revisar la decisió el curs vinent, si les condicions econòmiques milloren.

La secretaria general d'Universitats ja ha comunicat la decisió a representants de la CRUE.

La convocatòria de les beques Sèneca per al curs 2012-2013 ha estat de 10,26 milions d'euros, dels quals 3,59 corresponen a l'any 2012 i 6,57, al 2013. La convocatòria ha beneficiat, 2.050 estudiants i els pressupostos del 2013 inclouen aquesta part de la partida, que correspon a beneficiaris per a aquest exercici.

Segons el ministeri, la decisió d'eliminar la partida pressupostària destinada a aquestes beques ja s'havia anunciat a la compareixença de pressupostos de l'octubre passat.

Les Erasmus, salvades de moment

De moment, les que es mantenen són les beques Erasmus, les que es donen entre universitats europees per facilitar la mobilitat d'estudiants. Després de mesos d'incògnites sobre la continuïtat de la beca Erasmus, el Parlament Europeu va donar-li el mes de desembre un any més de vida en aprovar un augment de 6.100 milions d'euros del pressupost de la UE del 2012 amb la finalitat de pagar les factures pendents de diversos programes abans que no acabi l'any.

El ministeri d'Educació, Cultura i Esports va decidir, però, reduir la partida en un 63%. La dotació ha passat de 35 milions d'euros a 15,2. La voluntat manifestada pel departament del ministre José Ignacio Wert és només això, un desig, perquè encara no ha calculat quants estudiants perdran el curs que ve la possibilitat d'acollir-se al pla. El 2011 ja hi havien restat 21 milions d'euros respecte al 2010.

stats