Societat 01/06/2017

La UPF, la millor universitat de l'Estat per cinquè any consecutiu

Catalunya té el millor sistema universitari, segons l''U-Ranking 2017'

Ara
2 min
Alumnes de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en una imatge d'arxiu

BarcelonaBones notícies per a les universitats catalanes. La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ocupa per cinquè any consecutiu el primer lloc de l'informe sobre el sistema universitari espanyol 'U-Ranking 2017', elaborat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA. El segon lloc l'ocupa la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el tercer la Carlos III de Madrid, el quart la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el cinquè, la Universitat Politècnica de València (UPV).

L'informe també mostra que Catalunya té el sistema amb l'índex més alt de rendiment, un 19% per sobre de la mitjana, seguida de Cantàbria, amb un 17%. Les segueixen el País Valencià, les Illes Balears i Navarra. Per contra, Extremadura, Castella-la Manxa i Canàries són les regions amb menor productivitat. Es tracta de la cinquena edició d'aquest rànquing, que analitza 61 universitats (48 de públiques i 13 de privades) i que representen més del 93% de l'alumnat del sistema universitari.

L'"èxit" de Catalunya -amb 3 universitats entre les més destacades- es deu, segons el director d'Investigació de l'IVIE, Francisco Pérez, a la "potent trajectòria dels seus centres, a les polítiques aplicades i a l'entorn favorable a invertir en investigació".

La classificació assenyala també que les universitats públiques dominen en l'activitat investigadora, en innovació i en desenvolupament tecnològic, mentre que les privades destaquen en docència. Pel que fa a productivitat investigadora, encapçalen la classificació la Pompeu Fabra i la Rovira i Virgili. Les que encapçalen el rànquing pel que fa a la docència, són la Universitat de Mondragón del País Basc i la Universitat Antonio de Nebrija, de Madrid. Totes dues són privades. Pel que fa al rendiment en innovació i desenvolupament tecnològic, se situen en les primeres posicions la UPC, i les politècniques de Madrid i València.

Per primer any, la classificació aborda l'"ocupabilitat" dels centres. El rànquing situa la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat Antonio de Nebrija i la Universitat de Mondragón per sobre del 70%.

stats