Universitats
Societat 09/04/2021

La UPF oficialitza el seu grau propi en medicina

Tindrà una clara integració amb l'entorn biomèdic, el clínic i el de la salut pública

Ara
2 min
Instal·lacions de la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona.

BarcelonaL'aliança que des del 2008 unia les universitats Pompeu Fabra i Autònoma de Barcelona per impartir conjuntament el grau de medicina a l'Hospital del Mar de Barcelona s'anirà extingint gradualment i, a partir del curs vinent, la UPF començarà a oferir un grau propi amb 60 estudiants de primer curs. Així ho ha autoritzat la junta del Consell Interuniversitari de Catalunya.

Segons la UPF, el nou grau tindrà un nou pla d'estudis "plenament adaptat a les necessitats de la medicina actual", cosa que suposarà "un canvi en els mètodes i l'enfocament de l'aprenentatge", amb un clar vessant clínic gràcies a la seva integració amb l'hospital. Així, s'adequaran les assignatures clíniques destacant continguts de la medicina actual com el càncer, les malalties infeccioses, l'atenció al malalt crític, la medicina personalitzada i de precisió, la medicina de sistemes o la telemedicina. I es donarà molta més importància a aprendre habilitats com el treball en equip, el pensament crític, l'anàlisi, la resolució de conflictes, el treball cooperatiu, l'autonomia i el paper de l'humanisme en la pràctica mèdica.

El degà de la Facultat de Ciències de la Salut i la Vida de la UPF, Joaquim Gea, ha explicat que els objectius del nou grau són formar els metges del futur "amb unes bases sòlides sobre les causes i els mecanismes de la salut i les malalties, lideratge clínic i d'investigació, amb un coneixement ampli de les tècniques diagnòstiques i terapèutiques més avançades i amb un fort component humanístic". Tot plegat per formar professionals clínics amb una orientació "clara" cap a la medicina basada en la recerca biomèdica per explicar els mecanismes i processos de les malalties i les teràpies i basant-se en una pedagogia centrada en l'estudiant que fomenti l'aprenentatge actiu i un ampli ús de les tecnologies de simulació clínica.

El conveni de col·laboració docent i de recerca per crear el grau es va firmar el 23 de setembre entre el departament de Salut, la UPF i el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona.

stats