BARCELONA
Societat 12/05/2019

La Urbana avisarà una unitat externa per als gossos agitats

El cos canvia el seu protocol arran del cas de la gossa Sota

Pau Esparch
3 min
La Guàrdia Urbana ha canviat el protocol d’actuació en casos d’urgència en què hi hagi gossos arran de la mort de la Sota. A la imatge, un gos agitat.

BarcelonaLa gossa Sota ha sigut un punt d’inflexió per a la Guàrdia Urbana de Barcelona. El 18 de desembre un agent va matar-la a trets i això ha obligat a fer una revisió dins el cos malgrat “l’excepcionalitat” del cas, defensa la policia, que l’any passat va fer 360 intervencions amb gossos de grans dimensions o actitud agressiva.

Per intentar evitar un altre desenllaç igual, la Guàrdia Urbana ha canviat el seu protocol per a les actuacions d’urgència on hi ha gossos agitats o agressius. A partir d’ara les assumirà una unitat externa: “Volem que un servei de recollida especialitzat es faci càrrec de la intervenció, perquè en saben més”, explica el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens.

La idea és que si els agents es troben un gos en estat agitat actuïn per calmar el conflicte i immediatament avisin la unitat externa, ja que “l’especialista el podrà manipular, agafar i si cal lligar d’una manera més experta”. Recasens apunta que s’està treballant per aplicar aquest nou protocol, tot i que encara s’ha d’acordar quina entitat s’encarregarà del servei -que ja existeix per a les intervencions planificades, com són els decomisos d’animals-. Però per si hi ha una urgència i no es pot esperar la unitat externa -els guàrdies urbans han d’intervenir si la situació no s’estabilitza- s’ha fet una formació a tots els policies perquè sàpiguen com actuar. Malgrat tot, Recasens insisteix que “si hi ha marge” per avisar el servei “sempre serà millor”.

La mort de la gossa Sota va tenir lloc just quan el cos estava preparant una formació sobre les intervencions amb els gossos. La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ja havia detectat abans altres incidents, en actuacions en les quals “els agents acabaven mossegats”. “No es resolien de manera adequada”, subratlla l’advocada de l’entitat, Anna Estarán. Per això l’estiu de l’any passat, abans de la mort de la Sota, FAADA va plantejar una formació a la Guàrdia Urbana, que va acceptar la proposta. El desenllaç de la Sota, però, va derivar en una allau d’ofertes d’altres entitats.

Aleshores, sota la coordinació del Col·legi de Veterinaris es va dissenyar una formació per a tots els agents i una altra d’específica per a 26 policies de la unitat canina, personal especialitzat de cada districte i de la policia de barri. Les sessions s’han fet les últimes setmanes “reforçant” la part en què es mostra “com reaccionen els gossos i quan es posen agressius”, diu Recasens. Segons l’inspector Josep Jordi Guerrero, en la formació permanent que han rebut tots els guàrdies urbans se’ls ha explicat “quins són els signes de nerviosisme i agressivitat” dels animals, sobretot dels gossos. També s’ha recomanat no intervenir ni aproximar-se directament cap al gos, “sinó dirigir-se a la persona que el porta”.

L’actitud dels propietaris

Guerrero precisa que s’ha ensenyat als agents a garantir un entorn de seguretat al voltant de l’animal i qui el condueix, “en què no puguin rebre terceres persones”, per tenir temps de demanar l’actuació de la unitat externa. “Els gossos normalment no ataquen. Els que mosseguen reaccionen per risc o per por”, apunta l’inspector de la Guàrdia Urbana, que afegeix que s’ha transmès als policies que “han d’evitar ser agressius amb l’animal, perquè pot interpretar que s’està envaint el seu espai”. El 90% de les intervencions del cos amb els gossos agressius són per actituds “incorrectes” dels propietaris, com ara no portar-los lligats o amb morrió.

La formació també serveix perquè els agents sàpiguen en quins supòsits el cos ha de seguir la via administrativa i aplicar l’ordenança de protecció, tinença i venda d’animals, i en quins la penal, pels casos de maltractament. La formació específica ha aprofundit en els dos àmbits, sobretot en la part penal. El comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno, remarca que l’any passat es va intervenir amb 100 animals, la majoria gossos, per prevenir el maltractament. Ximeno afegeix que hi ha uns 150.000 gossos a la ciutat (entre el 15% i el 20% de les llars en tenen) i reivindica l’espai de convivència “que es produeix normalment”.

stats