SOCIETAT
Societat 29/02/2012

Aules buides i talls de trànsit en l'arrencada de la vaga universitària

Els estudiants han barrat el pas dels cotxes a l'AP-7 a Cerdanyola a primera hora i més tard a l'avinguda Diagonal de Barcelona. Alumnes i professors protesten contra de les retallades. Hi ha piquets informatius a moltes facultats i l'activitat és mínima

Sònia Sánchez / Acn
4 min
Estudiants de medicina es manifesten contra les retallades a la Gran Via de Barcelona / PERE TORDERA

BarcelonaLa vaga universitària ha arrencat amb talls a la carretera i als Ferrocarrils i amb una activitat mínima a les aules. Les universitats estan pràcticament aturades per la vaga convocada per estudiants, professors i personal administratiu per protestar contra les retallades.

Hi ha piquets informatius a bona part de les facultats, i això fa que a molts centres no s'hi faci classe. És el cas del campus de la Ciutadella de la UPF. Un dels dos edificis està tancat i l'altre funciona a mig gas. Només s'hi fan un terç de les classes. Al campus de la Diagonal encara hi ha menys moviment. Les aules són buides. En algun cas s'hi fa classe, però no hi ha més de 10 estudiants.

La Diagonal, tallada

A les 10.30 del matí un grup d'estudiants ha tallat l'avinguda Diagonal de Barcelona i s'ha manifestat per aquesta via. Els manifestants han fet una marxa des de les facultats del Campus Nord a través de la Diagonal fins a la plaça Universitat, on està previst que cap a dos quarts d'una del migdia comenci la manifestació principal de la vaga universitària convocada arreu de Catalunya. Els manifestants han tallat tots els carrils de la carretera i també la zona enjardinada per on passa el tramvia.

Piquets i talls de trànsit a la UAB

La jornada de vaga a la UAB ha començat a primera hora amb piquets d'estudiants a diverses facultats i també en els principals accessos al campus de Bellaterra.

El col·lectiu també ha tallat l'AP-7 i la B-30 durant mitja hora, i la via dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) al seu pas per la universitat vallesana.

A banda, un grup de joves ha passat la nit a la Facultat de Lletres per protestar en contra de les retallades i per exigir una educació pública superior de qualitat. Les aules i els passadissos de les principals facultats es troben buits, a aquesta hora del matí. Només s'hi ha deixat veure algun estudiant despistat que no s'havia assabentat de la convocatòria de vaga.

Els estudiants de la UAB s'han concentrat a primera hora d'aquest dimecres a la plaça Cívica del Campus de Bellaterra i s'han dividit en diversos grups per muntar piquets en els principals accessos al centre. "Hem habilitat piquets de bloqueig a primera hora del matí per restringir els accessos al campus", ha explicat Maria Garcia, portaveu nacional del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que ha assenyalat que una de les principals reivindicacions passa per protestar per l'increment de les taxes que, segons diu, han pujat un 7,6% aquest curs 2011-2012.

Un dels punts més afectats ha estat l'entrada a la UAB des de l'AP-7 i l'accés a l'autopista, ja que un centenar de joves han tallat aquesta via i el seu lateral, la B-30, des de les 07.45 fins a les 08.15.

També a primera hora, un altre grup d'estudiants han bloquejat les línies S2 i S55 de Ferrocarrils de la Generalitat, també a Cerdanyola. Els responsables del servei ferroviari i els estudiants han arribat a un acord en virtut del qual els manifestants han abandonat la via, però els trens no han parat a l'estació de Bellaterra durant un parell d'hores. Ara ja s'hi aturen.

La irregularitat del servei ha fet que molts usuaris habituals hagin optat aquest matí per altres mitjans de transport, com per exemple els trens de Rodalies de Renfe.

Ermengol Gassiot, portaveu de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), ha explicat a l'ACN que el motiu de la protesta respon a la posició contrària dels manifestants a l'increment de taxes i a la "degradació de la qualitat" de l'ensenyament públic superior.

La N-II a l'altura de Mataró, tallada

Al Maresme, uns 150 estudiants han tallat la Nacional II a l'estació de Renfe de Mataró. Amb el lema "L'educació no és un joc", alumnes de secundària, de grau mitjà i universitaris s'han manifestat amb crits de protesta en contra de les retallades.

Facultats tancades a la UdG

Estudiants de la Universitat de Girona han tancat les facultats de Lletres i Educació, al Barri Vell, per impedir que ningú hi pugui accedir durant la jornada de vaga. Els estudiants, que han dormit a la Facultat de Lletres aquesta nit, han fet servir cadenats i tanques d'obra per barrar el pas a les facultats. La voluntat dels estudiants és mantenir tancats els centres fins al migdia, en què s'ha organitzat una concentració a les portes del rectorat, informa ACN.

Poca activitat a la URV

El Campus Catalunya de la URV s'ha despertat aquest dimecres amb un silenci poc habitual a aules i passadissos. Tot i que alguns alumnes han seguit les classes, bona part dels estudiants no han assistit a la facultat per la manifestació convocada. Cap a les 9 del matí, una desena d'estudiants han blocat simbòlicament l'accés a la facultat i han recordat a tots els que hi volien accedir la necessitat d'assistir a la manifestació convocada aquest dimecres al migdia i també a la tarda pels carrers cèntrics de la ciutat.

Jornada de protestes

L'objectiu de la mobilització és paralitzar durant 24 hores l'activitat als centres. L'acte principal és la manifestació convocada per la PUDUP, i compta amb el suport de sindicats d'estudiants i personal d'administració i serveis i docent ii nvestigador (PAS i PDI).

Els estudiants van començar a escalfar els motors aquest dimarts amb una protesta davant del departament d'Economia i Coneixement. Van intentar accedir-hi per plantejar al conseller Andreu Mas-Colell el rebuig "al nou model de govern", ja que consideren que "posa en suspens el dret a l'educació pública". Aquesta acció es va saldar amb dos estudiants detinguts després que agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra vagin impedir l'entrada als estudiants.

Els motius de la vaga

Segons UGT, el nou model de govern que es vol "imposar" des de la Generalitat "atempta directament contra la funció social i pública de la universitat i la seva qualitat". A més, critiquen "l'ofegament pressupostari" a què s'estan sotmetent les universitats i alerten que això, sumat a l'augment de taxes, està provocant "una universitat menys pública, de menys qualitat i incapaç de complir amb la seva funció social".

Des de CCOO han criticat "l'atac que pateix la universitat pública" i que ha assegurat que es concreta en "l'ofegament pressupostari", l'encariment de les matrícules, l'empitjorament de les condicions docents i de recerca, l'acomiadament de personal i, en general, l'ofensiva contra l'autonomia universitària i la progressiva precarització de la vida universitària".

La protesta es farà visible amb les manifestacions organitzades arreu de Catalunya. En el cas de Barcelona, sortirà de plaça Universitat al migdia.

Aquesta és la segona vaga que convoca el sistema universitari durant aquest curs, després que el 17 de novembre es realitzés la primera. En aquella ocasió els convocants van qualificar d'èxit el seguiment de la vaga.

stats