Societat 25/09/2021

"Ens vam posar davant els vidres de la botiga perquè no la saquegessin: era com una guerra"

La família propietària d'un establiment històric del carrer Creu Coberta es va enfrontar als assaltants que venien del macrobotelló

2 min
Els aparadors destrossats de la botiga

BarcelonaVicenç Ros encara tremola. És el propietari de la històrica botiga Confeccions Ros, al carrer Creu Coberta de Barcelona, i ja està avesat que ben sovint, quan hi ha aldarulls en algun lloc de la ciutat, la cosa acabi malament davant la botiga. Però diu que el que s'hi va viure divendres a la nit, després del macrobotelló de la plaça Espanya, no es pot comparar amb res. Ell, que viu a uns deu metres de la botiga, va sentir un soroll de trencadissa de vidres quan eren vora les sis del matí i ja es va activar convençut que haurien rebut els seus aparadors, que no estan protegits per una persiana. No s'equivocava. Per evitar mals majors va decidir reclutar cinc o sis familiars –un d'ells, la seva mare de 80 anys– i protegir la botiga amb el propi cos per evitar saquejos. "Era com una guerra", denuncia: "La gent que hi havia corria per tot arreu i anava a fer mal".

Contra els vidres els van llançar les tapadores metàl·liques de l'aigua i el gas que hi ha als carrers i tot el que van trobar, i explica amb estupefacció com havien d'aguantar les bromes dels que intentaven destrossar-ho tot. "Es reien de nosaltres, que estàvem desemparats i espantats". Els van rebentar un dels grans aparadors de la botiga, que data del 1926, i se'n van endur entre 70 i 80 peces de roba que ara confien que els cobreixi l'assegurança, però la família concentrada davant els vidres va aconseguir impedir, per exemple, que s'enduguessin un maniquí amb un vestit, que era un dels trumfos que perseguien els saquejadors.

Ros explica, resignat, que va avisar la policia tan bon punt va començar tot però que no s'hi va presentar ningú fins a les deu del matí. Entén, però, que l'entrada d'una patrulla al carrer en plena "batalla" hauria sigut com ficar-se a la gola de llop. "Només hi havia els antidisturbis i ells tenien altra feina", relata, convençut que el que caldria era haver protegit la zona molt abans i buidar el botelló abans que fos tan nombrós i que els assistents ja haguessin consumit grans quantitats d'alcohol.

El que li preocupa és el que pugui passar aquesta nit, tenint en compte que és dissabte i que potser la festa anirà a més. Assegura que l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, els ha visitat aquest matí per expressar-los el seu suport i els ha garantit que el que ha passat no es repetirà: "Ens ho ha promès".

L'associació de comerciants de la Creu Coberta ha denunciat a primera hora les destrosses i ha insistit que cal garantir que aquest dissabte no es repeteixen els atacs ni en aquest eix ni en cap altra part de la ciutat. També els comerciants del Poble-sec, un altre dels barris prop de l'epicentre de la concentració, han remarcat la necessitat d'aplicar "mesures preventives" per contenir la situació. De moment, l'Ajuntament ha demanat al departament d'Interior que reforci, amb més presència de Mossos d'Esquadra, el dispositiu previst a la zona de la plaça d'Espanya.

stats