La variant delta allunya la immunitat de grup: caldran un 90% de vacunats

Només el 0,5% dels vacunats amb la pauta completa s'ha contagiat de covid-19

2 min
Persones amb mascareta caminant per Barcelona

BarcelonaEl dia 10 de maig el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar que Espanya estava "a només 100 dies" de la immunitat de grup, perquè a finals de l'estiu el 70% de la població estaria vacunada. La variant delta, que és molt més transmissible i contagiosa que les anteriors, ha obligat les administracions a buscar més protecció i a apujar el llindar de la immunitat de grup "a un 85% o un 90%" de gent vacunada o que hagi passat el virus.

"El percentatge del 70% és insuficient, necessitem una protecció més alta", ha afirmat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en roda de premsa. Segons ha dit, malgrat que el percentatge del 70% és una "xifra clàssica per a qualsevol malaltia" per assolir la immunitat de grup, la variant delta és tan contagiosa que no n'hi ha prou amb aquest objectiu. "Tot i que l'objectiu de la conselleria de Salut és vacunar tota la població de Catalunya", ha afegit Cabezas.

El que encara no se sap, però, és quan es podrà assolir aquest 90% de gent immunitzada. "Dependrà de les xifres de vacunes que tinguem", ha dit. De moment, se sap que arribaran més dosis de Moderna al mes d'agost, que hauran de servir per vacunar tots els infants i joves de menys de 16 anys.

Malgrat que el covid no discrimina entre vacunats i no vacunats i tothom pot contagiar-se i transmetre el virus, les dades evidencien que les vacunes funcionen i són "molt efectives" per reduir el nombre de contagis, d'hospitalitzacions, de malalts crítics i de morts per coronavirus. Així, dels 3 milions de catalans vacunats, només 17.000 s'han infectat (el 0,5% de la població), 875 han estat hospitalitzats (28 de cada 100.000) i 78 han ingressat a la UCI. La vacuna també dona "una protecció molt bona", segons Cabezas, per a qui va passar el covid-19 fa temps i s'ha administrat una dosi, ja que només s'han detectat 26 casos de persones que havien passat la malaltia, s'havien vacunat i s'han tornat a infectar.

La variant delta ja representa el 88% dels casos a Barcelona

Tot i que Salut ha detectat una lleugera millora dels indicadors, cal extremar encara la prudència perquè els hospitals encara noten la pressió assistencial de la cinquena onada i perquè la variant delta "té més càrrega viral, més transmissibilitat i més eficàcia en infectar les cèl·lules". Segons ha explicat el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, la variant delta ja representa el 88% dels casos de covid-19 a Barcelona i no només és la variant predominant sinó que està "desplaçant i eliminant la resta de variants". Aquest procés "extraordinàriament dinàmic" de les noves variants del virus, en què només "sobreviuen les que millor s'adapten", obre la possibilitat que aparegui una variant "amb una combinació de mutacions perfecte" que li permeti escapar-se de les vacunes. De moment, però, les vacunes protegeixen de la variant delta, sobretot en els casos de gravetat i hospitalització.

Cabezas es mostra sorpresa per la investigació a la directora de Salut Pública de Balears

Durant la roda de premsa, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha volgut manifestar la seva "solidaritat" cap a la seva homòloga de les illes Balears, Maria Antònia Font, després que un jutjat d'instrucció de Palma hagi obert una investigació per un presumpte delicte de prevaricació i detenció il·legal per haver ordenat el confinament obligatori de 270 joves en un hotel covid a Mallorca. "Era una mesura per protegir la salut pública i evitar els contagis de la població jove", ha defensat Cabezas, que també ha dit que li "estranya" que passin aquestes situacions. "L'única cosa que es va fer va ser instaurar la quarantena d'aquests nois i noies per protegir la seva salut", ha insistit. Font haurà de respondre davant la justícia per justificar la mesura.

stats