Societat 29/10/2019

Els vehicles contaminants podran circular per la zona de baixes emissions deu dies a l’any per dos euros al dia

Els cotxes i motos estrangers també pagaran a partir de l’1 de gener

Elena Freixa
2 min
Uns treballadors col·loquen un panell informatiu a la futura àrea de baixes emissions.

BarcelonaEl permís puntual per circular amb un cotxe vetat per la zona de baixes emissions a l’entorn de Barcelona costarà dos euros per dia i cada conductor podrà fer ús d’aquesta exempció fins a un màxim de deu dies a l’any. Les autoritzacions serviran perquè els vehicles particulars als quals no els correspon etiqueta ambiental puguin circular en dies concrets malgrat la prohibició que entrarà en vigor l’1 de gener de l’any que ve. L’autorització tindrà bonificacions per a les llars i persones amb rendes baixes, segons ha aprovat aquest dimarts el consell metropolità de l’AMB.

Els vehicles estrangers també hauran de sol·licitar el permís per circular per l’àrea de baixes emissions. En el seu cas, caldrà que paguin cinc euros per la gestió de comprovar si els correspondria etiqueta i si, segons la normativa, poden entrar a la ciutat o no. Si les emissions estan per sobre del límit permès, hauran de pagar els dos euros per dia igual que la resta de vehicles que vulguin circular en dies puntuals.

Properament l’AMB activarà la plataforma tecnològica que ha de permetre controlar el compliment de la normativa i gestionar les peticions. “Serà en aquest registre metropolità on els ciutadans que no els correspongui etiqueta ambiental de la DGT i els estrangers s’hauran d’inscriure i, posteriorment, podran tramitar les seves autoritzacions per poder accedir i circular dins la ZBE Rondes BCN”, ha especificat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda.

La zona de baixes emissions són 95 quilòmetres quadrats que engloben la ciutat de Barcelona (delimitada per les rondes, que n'estan excloses) i parcialment els municipis de l'Hospitalet, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

La prohibició de circular afecta els vehicles –turismes, motocicletes, ciclomotors i vehicles lleugers de tres i quatre rodes– que no tinguin l'etiqueta ambiental de la direcció general de Trànsit (DGT). Són els vehicles de benzina anteriors a l'any 2000 i els dièsel previs al 2006. La prohibició serà de dilluns a divendres entre les 7 del matí i les 8 del vespre. Els festius i caps de setmana s'aixecaran les restriccions i tots els vehicles es podran moure lliurement. Saltar-se la prohibició i circular sense autorització estarà sancionat amb imports a partir dels 200 euros.

La normativa, en canvi, dona un any de marge a camions i furgonetes de repartiment que no compleixin els requisits ambientals i també als autocars per adaptar les flotes. Això vol dir que durant tot el 2020 podran circular sense restriccions i serà a partir del 2021 quan se'ls aplicarà la prohibició en els mateixos termes que a la resta de vehicles.

Aprovada la rebaixa de l'aigua metropolitana

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat abaixar el preu de l'aigua un 4,95%, una mesura que entrarà en vigor a partir de l'1 de gener del 2020 i que, sumada als descensos ja aplicats, resultarà en una disminució del 9% en aquest servei bàsic des de l'any 2016.

El vicepresident de Medi Ambient de l'AMB i regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha explicat que d'aquesta manera la ciutadania estalviarà en el seu conjunt un total de 16 milions d'euros, una mesura que beneficiarà a 2,8 milions de persones residents en 23 dels 36 municipis de l'AMB en els que opera Aigües de Barcelona.

Badia ha reivindicat que amb aquesta mesura la ciutadania pagarà "un preu més just per un servei bàsic com és l'aigua". La plataforma Aigua és Vida ha considerat insuficient la rebaixa i ha demanat que es municipalitzi el subministrament. "Cal iniciar de forma decidida el camí cap a un servei públic i democràtic amb una gestió eficient i eficaç que vetlli pel compliment del Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament", han exigit.

stats