SOCIETAT
Societat 08/01/2014

Veïns i botiguers del Born es refan d'un crim que no poden explicar-se

Els Mossos mantenen un dispositiu –sobretot integrat per agents de paisà– que amplia el seu radi a Ciutat Vella

Acn
3 min

BarcelonaLa imatge d'un jove abraonat sobre un ancià "clavant-li el ganivet diverses vegades" persisteix encara al cap d'una dona que va veure l'atac ahir al vespre i aquest dimecres obre la seva botiga intentant girar full. "És al·lucinant", repeteix per intentar assimilar-ho, "això no havia passat mai". Ni a ella –que vol mantenir-se en l'anonimat– ni a la majoria dels veïns els fa gràcia parlar amb els periodistes, molt presents a la zona en busca de testimonis. "Encara no l'han trobat, imagina't que torna", es justifica.

Els Mossos d'Esquadra mantenen el dispositiu mixt –amb agents uniformats i molts de paisà– al barri del Born i l'amplien a tot Ciutat Vella per intentar trobar el sospitós. De la versió d'aquesta botiguera en surt reforçada la hipòtesi que l'agressor, un jove d'aspecte magribí que ronda la vintena, va atacar la seva primera víctima "sense cap motiu". Per això no s'entén la brutalitat de l'agressió.

Quan ella va sortir de la botiga –alertada pels crits d'auxili d'una dona– va presenciar com un jove, bolcat sobre un ancià que ja tenia estirat al terra, li estava clavant "un ganivet" diverses vegades. "No va ser només un cop", insisteix.

Segons van explicar-li les persones que acabaven de veure-ho tot, el jove venia amb un entrepà a les mans i sembla que va atacar l'ancià de sobte. El pare de la botiguera –"de sang més calenta"– no es va quedar tan desconcertat com ella i va reaccionar perseguint-lo pel carrer Banys Vells. "Però no va poder atrapar-lo".

Jasvir Singh, un treballador d'una botiga molt propera, va acudir també alertat pels crits i també va arribar a veure com el sospitós marxava corrent. Havia deixat un home "vell" a la cantonada, al terra, amb sang "a la boca i al coll" i "amb el telèfon mòbil a la mà".

Un grup de persones van rodejar de seguida l'ancià i van mirar de calmar-lo. No deixava de repetir, segons una altra veïna, "Que em dessagno! Que em dessagno!", estava "molt espantat". Gràcies a un tovalló de paper, i també a la bufanda d'una senyora, van aconseguir taponar-li la ferida que tenia al coll.

Mentre l'atenien van sentir "més crits" provinents d'una cantonada propera. "D'entrada semblava que la gent cridava perquè l'havien atrapat, va córrer la creença que ja el tenien, però quan van anar a comprovar per què cridaven van trobar la segona víctima", recorda.

El primer atac va tenir lloc a l'encreuament dels carrers Barra de Ferro amb Banys Vells. Perseguit per alguns ciutadans, l'homicida va fugir pel carrer Banys Vells i va tombar per Brosolí. Aquí va topar-se amb un altre home de 64 anys que va mirar de tallar-li el pas. Li va clavar el ganivet al coll i va desaparèixer. Aquesta segona víctima va morir poc després, deixant un gran bassal de sang al terra.

Els Mossos d'Esquadra van acordonar la zona i agents de la Guàrdia Urbana van col·laborar per establir un perímetre de seguretat que deixés treballar en millors condicions els investigadors. Va ser l'inici d'un dispositiu que encara es manté aquest matí.

És mixt perquè consta tant d'agents uniformats com de paisà, especialment d'aquests segons. Els policies intenten seguir el rastre de l'agressor, fugit des de les set de la tarda d'ahir. Ja no només s'ha establert el radi de vigilància sobre el Born sinó que s'ha ampliat per tot Ciutat Vella, asseguren fonts policials, tot i la poca presència visible d'agents pels carrers aquest migdia.

Entre els periodistes que busquen testimonis i els policies de paisà que cerquen l'autor del crim, els veïns i els botiguers miren de refer-se d'un ensurt que encara no s'expliquen, perquè "no hi ha mòbil aparent".

stats