Societat 26/03/2020

El Govern reclama la gestió de la sanitat pel desgavell de les compres

La Generalitat informa que té 1016 dels 1416 llits d'UCI disponibles amb infectats per Covid-19

G. Aranda / M. Esteve
3 min
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una de les compareixences diàries.

BarcelonaLa “centralització” de les compres de material sanitari pel govern espanyol “ha fracassat”. La dura crítica que va fer ahir en roda de premsa la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, se suma a la llarga llista d'enganxades entre la Generalitat i l'executiu de Pedro Sánchez per la gestió de la crisi sanitària del coronavirus des que va començar l'estat d'alarma. L'endarreriment i el caos en la compra i el repartiment de material sanitari per part de l'Estat ha fet que, d'uns dies ençà, algunes comunitats autònomes hagin fet comandes pel seu compte d'equips de protecció i respiradors per abastir els seus hospitals. Fins al punt que la Generalitat assegura que està proveint “el 90% del material necessari” i que “només un 10% prové de l'Estat”, va explicar ahir Budó.

D'aquesta manera, la portaveu del Govern va exigir recuperar la competència en sanitat i que Catalunya s'encarregui de centralitzar les seves compres. De fet, Budó ho va demanar poques hores després que transcendís l'últim fracàs del govern espanyol: la compra d'una partida de tests ràpids que s'han hagut de retirar perquè no són prou precisos. Segons va avançar El País, diversos experts van avisar que les proves comprades a l'empresa xinesa Bioeasy només tenien una sensibilitat del 30%, quan hauria de ser d'almenys un 80% perquè si no s'ha de passar igualment pel laboratori a fer la prova del PCR. En total, segons va explicar ahir el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, s'han hagut de retirar 9.000 tests –després que el Centre Nacional d'Epidemiologia i hospitals de Madrid posessin en dubte la seva qualitat– que provenien de la primera compra que va fer el govern espanyol . Segons va detallar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, es tracta d'una compra de 659.000 unitats, de les quals 50.000 no s'han arribat a distribuir. Ara bé, el ministre va voler deixar clar que la partida defectuosa no té res a veure amb els 5,5 milions de tests que han comprat a la Xina en una operació tancada aquesta setmana i va assegurar que aquesta comanda no s'havia fet al proveïdor xinès Bioeasy. L'ambaixada xinesa va confirmar aquesta tesi –va dir que la nova partida encara no ha sortit del país asiàtic–, alhora que alertava que Bioeasy no té llicència. El govern espanyol es va justificar dient que van fer la compra perquè tenia l'homologació europea i que el distribuïdor del material xinès és espanyol i de “confiança”. Illa, a més, va atribuir l'error a la situació embogida del mercat.

Avui la Generalitat espera rebre 50.000 tests ràpids i Budó va assegurar ahir que aquestes unitats no són de la partida estatal defectuosa: “L'ha comprat la Generalitat per poder intensificar, sobretot, les proves als professionals sanitaris”. En els pròxims dies Catalunya hauria de rebre dues comandes més de 100.000 unitats cadascuna.

Arriben mascaretes a Catalunya

El desgavell amb els tests de detecció ràpida se suma a l'endarreriment en l'entrega de mascaretes, que fa una setmana va encendre un altre conflicte amb Catalunya perquè les que estaven destinades a Igualada es van quedar a Madrid per fer controls de qualitat mentre algunes empreses catalanes van reportar requises per part de la Guàrdia Civil, segons va denunciar el Govern, sense precisar on ni quantes. Ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar que havien arribat 500.000 mascaretes quirúrgiques i 280.000 de protecció a Catalunya. En els pròxims dies esperen rebre “centenars” de respiradors.

“Necessitem que es tornin a recuperar aquestes competències. I això no ho diem nosaltres, ho diu tothom, ho diuen la resta de comunitats”, va insistir Budó, en un estira-i-arronsa que va ser el segon del dia després que el govern de Sánchez negués al català el confinament total de la conca d'Òdena davant la gravetat del brot. La petició de confinament total o la presència de l'exèrcit a territori català han tensionat les relacions entre la Generalitat i l'Estat. Ara bé, si hi ha una qüestió que genera consens en les crítiques és, precisament, la gestió del material sanitari. Ahir no només va ser la Generalitat sinó que els retrets també van arribar des del PP i Cs, cosa que evidenciava que la treva dels primers dies s'havia acabat en el debat al Congrés de dimecres. De fet, no hi ha dia que la gestió de Sánchez no rebi algun dard.

stats