La jutge considera "greu" l'agressió sexual a una jove la nit de Nadal

L'únic detingut va quedar en llibertat però té una ordre d'allunyament i el passaport retirat

La nit de Nadal sis joves haurien acorralat una jove de 19 anys als lavabos de noies d’una discoteca de la Seu d’Urgell per fer-li tocaments. La víctima va denunciar els fets aquella mateixa matinada i va identificar “sense cap mena de dubte” tres dels sis atacants. La jutge que ha investigat fins ara el cas –i que ara s’ha inhibit en favor d’un altre jutjat perquè segueixi la causa– qualifica els fets de “greus” en una de les seves interlocutòries, a la qual ha tingut accés l’ARA. De fet, la magistrada està investigant l’atac com una agressió sexual. Això vol dir que considera que es va cometre amb violència o intimidació cap a la víctima, els dos requisits que estableix ara mateix el Codi Penal perquè es pugui parlar d’agressió sexual i no únicament d’abusos.

Investiguen una agressió sexual en grup a una noia la nit de Nadal

Es tracta de totes les mesures preventives que la Fiscalia havia demanat que s’imposessin a l’arrestat, que també haurà de comparèixer davant dels jutjats que tingui més a prop de casa el primer dia de cada mes. En canvi, la defensa de l’home es va oposar que li retiressin el passaport perquè al·legava que era una mesura massa restrictiva, tenint en compte que l’investigat és de la Seu d’Urgell i que té Andorra entre els punts de desplaçament habituals, un argument que la jutge finalment va desestimar.

De les al·legacions de l’advocat del detingut es dedueix també que l’home coneixia d’abans la víctima, ja que, segons la interlocutòria de la jutge, la seva defensa no es va oposar a l’ordre d’allunyament perquè el detingut i la noia “no han tingut contacte en sis anys”.

Relat "contundent"

En la seva resolució, la jutge dona total credibilitat al relat de la jove denunciant. “La declaració de la víctima ha estat contundent i ha reconegut sense cap mena de dubte tres de les sis persones que hi van intervenir”, explica. De fet, la magistrada té en compte també que la seva versió dels fets encaixa amb la declaració dels diferents testimonis del cas. A més, explica que la noia va especificar quin va ser el paper de cadascun dels implicats.

Arran del cas de la Manada –els cinc homes condemnats per abusos i no per violació a una jove durant els Sanfermines de 2016–, una comissió d’experts està revisant la definició dels delictes sexuals que fa actualment el Codi Penal per avaluar si s’han de mantenir els requisits actuals perquè un atac sexual sigui considerat un abús o una agressió. Aquesta comissió –que no té un caràcter vinculant– ha d’entregar properament al ministeri de Justícia les seves conclusions.

Més continguts de