Societat 15/06/2016

Vídeos per aprendre a maltractar dones i webs misògines

El Govern i el Consell de l'Audiovisual denuncien a la Fiscalia deu blogs i cinc vídeos d'internet que inciten a la violència masclista i que acumulen més d'un milió de visites

Montse Riart
3 min
Captura de pantalla d'un dels blogs denunciats, que acumula més de mig milió de visites

BarcelonaEl departament de la Presidència i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) han denunciat davant de la Fiscalia de Barcelona deu blogs i cinc vídeos d'internet que inciten a la violència masclista. Quatre dels espais acumulen més d'un milió de visites. El CAC també ha demanat a la plataforma de vídeos YouTube que els retiri immediatament.

Captura de pantalla d'un dels vídeos denunciats que ensenya com maltractar una dona

El Consell ha presentat un informe que analitza el contingut d'aquestes pàgines. El seu president, Roger Loppacher, assegura que vulneren clarament la llei, perquè inciten a exercir la violència masclista, "la banalitzen, desautoritzen les dones amb un llenguatge vexatori, insults, desqualificacions, humiliacions i fins i tot restricció de drets". Tant el CAC com el Govern han denunciat les pàgines i els vídeos per un delicte d'incitació a l'odi i a la discriminació, amb l'objectiu que la Fiscalia identifiqui qui hi ha darrere dels continguts "repulsius".

Captura de pantalla del blog Dominación machista

La consellera de Presidència, Neus Munté, ha recordat que es tracta d'un fet "extremament greu", perquè no només es difonen "estereotips i prejudicis" que poden influenciar "com una gota malaia" joves i grans, sinó que a més "animen a atacar i amenaçar" les dones amb total "impunitat", reduint-les "a simples objectes domèstics" i establint un "rol de superioritat" dels homes dins les parelles.

Munté ha assegurat que abans de mig any el Govern posarà en marxa un observatori per anar seguint aquest tipus de delictes, tal com es va aprovar en la nova llei d'igualtat. "Qui hi ha al darrere ha de saber que no ens aturarem per eradicar tots els missatges, són un enemic fort, però nosaltres som més forts i comptem amb la complicitat de les institucions, amb qui compartim un fort compromís de lluita".

El 'Rincón del macho', mig milió de visites

L'informe del CAC analitza un a un els blogs i vídeos denunciats. El cas del 'Rincón del macho' és el més paradigmàtic. Abans d'entrar es fa una advertència de contingut reservat a adults, que es pot salvar amb un sol clic. L'últim 'post' penjat per l'autor és d'agost de 2014, però els comentaris i les visites es reprodueixen cada dia.

El blog és presenta com una "trinxera" per defensar el masclisme. El seu autor es defineix com un "masclista encantat de dominar les dones i demostrar-los la clara superioritat dels homes". A dins, l'informe del CAC destaca un 'post' que "proposa castigar físicament les dones".

Captura de pantalla d'una de les vexacions proposades

L'autor recomana castigar una infidelitat "fent veure qui mana a casa", suspenent "les sortides" de la dona, i pegant-li "amb la mà, amb una bona fusta", però també proposa humiliar-la davant dels amics o obligar-la a realitzar una determinada pràctica sexual. La difusió dels càstigs físics o la banalització del maltractament són una constant en tots els blogs denunciats. Un dels que més 'posts' acumula en aquest sentit és 'Dominación machista', sense autor conegut, que s'actualitza constantment i acumula més de 130.000 visites. També tenia un perfil a Twitter, que ha estat cancel·lat.

Captura de pantalla del blog Dominación machista

La dificultat d'identificar l'autor

El president del CAC també ha reconegut que, encara que les publicacions es considerin delictives, és "difícil" identificar qui hi ha al darrere. Moltes de les pàgines s'ubiquen "a l'estranger", cosa que dificulta l'acció de la justícia espanyola. En ocasions anteriors, però, la Fiscalia ha posat en coneixement de les autoritats del país on s'ubica la pàgina web delictiva perquè puguin perseguir-la.

El Consell ha explicat també que han seleccionat aquests 10 blogs i 5 vídeos perquè estan relacionats entre si. Tant el CAC com el departament de Presidència han demanat a YouTube que elimini els cinc vídeos denunciats. El president del Consell qüestiona que la mateixa plataforma no ho faci "per iniciativa pròpia". "Haurien de ser més responsables i estar més pendents". Tampoc descarten demanar a buscadors com ara Google o Yahoo que retirin aquests enllaços.

L'any passat el CAC també va denunciar davant de la Fiscalia continguts d'internet relacionats amb la pornografia infantil i que incitaven a la bulímia i a l'anorèxia. En aquest últim cas, la justícia no va poder actuar perquè considerava que la publicitat d'aquesta malaltia com una pràctica bona no es podia inserir dins cap dels delictes que tipifica el Codi Penal.

stats