Festa il·legal
Societat 19/02/2023

"Els vidres tremolaven": la festa il·legal a Sarral deixa sense dormir els veïns de Montbrió de la Marca

Una segona 'rave', a Torà, reuneix mig centenar més de joves a només 50 quilòmetres de distància el mateix cap de setmana

N.V.
3 min
Dos veïns de Montbrió de la Marca assenyalen el punt on hi ha la 'rave' il·legal que no els ha deixat dormir la passada nit

BarcelonaTercer dia ininterromput de macrofesta il·legal en una zona de cultius molt a prop de la localitat de Sarral, a la Conca de Barberà. Els aproximadament 700 joves que encara aguanten en aquesta rave, segons els càlculs dels Mossos d'Esquadra, han passat la segona nit de festa, i es preveu que alguns allarguin encara una nit més, fins demà dilluns.

La nit passada els que més han patit les conseqüències de la rave han estat els veïns del petit nucli de Montbrió de la Marca. La marinada ha empès el so de la música electrònica cap a les cases, i els llums làser de la festa han dificultat que molts poguessin dormir. "Ha estat mogudet. Venim a buscar tranquil·litat i ens hem trobat amb molt de soroll, sobretot a la nit. De matinada, fins i tot els vidres tremolaven. Un soroll impressionant", ha explicat a l'ACN Mercè Borràs, veïna de la població. "Hem descansat poquíssim. T'anaves despertant cada estona pel soroll", afegeix el seu marit, Josep Ramon Òdena.

Els dotze veïns que habiten aquest petit poble van tenir coneixement de l'esdeveniment quan, divendres, una autocaravana va intentar passar per un carreró estret i es va quedar encallada entre les parets. Tot i això, aquestes famílies no s'han mostrat especialment contràries a esdeveniment d'aquests tipus, sempre que no produeixin danys a l'entorn rural, als conreus o als camins, expliquen.

De fet, aquesta és ara la principal preocupació de l'Ajuntament de Sarral. L'alcaldessa, Maria Victòria Canyís, insisteix des de dissabte que, més enllà de la falta de permisos per a celebrar aquest acte, el que més preocupa és que l'acampada provoqui danys a la fauna i els cultius d'aquesta zona. De fet, l'ARA va poder comprovar ahir que en aquest espai s'hi han instal·lat desenes d'autocaravanes, furgonetes càmper, una carpa, barres de begudes i fins i tot un generador de gasoil per proveir d'electricitat la festa. "He estat en 15 o 20 raves a la meva vida, i n'he ajudat a muntar algunes, i aquesta s'havia d'estar organitzant com a mínim des de dimecres passat", explicava dissabte un dels assistents, el Guillem, de 26 anys, a aquest diari.

Participants a la 'rave' il·legal de Sarral
Espai on està ubicada la macrofesta il·legal

Des que els veïns van alertar les autoritats, divendres passat (pel trànsit inusual de vehicles en aquesta zona), els Mossos d'Esquadra controlen els accessos a la festa i han prohibit l'accés a més cotxes i furgonetes. Dissabte els agents van detenir dues persones, una per atemptat contra l'autoritat i l'altra per seguretat viària, perquè conduïa sota els efectes de les drogues. Tot i això, la festa no s'ha desallotjat i esperen que els joves abandonin totalment l'espai demà dilluns.

Una altra festa a Torà reuneix uns 500 joves

La de Sarral no és l'única macrofesta il·legal que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Catalunya. Uns 50 quilòmetres més enllà, a Torà (la Segarra), una altra rave reuneix entre 400 i 500 joves més en uns terrenys d'una masia. En aquest cas la festa també va començar divendres i a hores d'ara segueix sonant la música. Els Mossos d'Esquadra hi han habilitat un dispositiu similar al de Sarral, per evitar que s'hi incorporin més assistents.

L'alcalde de Torà, Magí Coscollola, ha explicat a l'ACN que és la tercera vegada que es troben una festa al camp d'aquestes característiques i que no volen que es repeteixi. Per això, estudien mesures com "tallar el camí perquè no puguin accedir-hi". Les dues altres raves van tenir lloc al mateix espai fa uns dos mesos.

stats