Violència sexual

Primera condemna a una web per la difusió de les dades de la víctima de la Manada

El portal Foroparalelo.com haurà d'assumir la indemnització a la víctima si l'exmilitar que va publicar la identitat de la noia no paga

2 min
Un moment del judici a la Ciutat de la Justícia de Barcelona

BarcelonaEl novembre passat un exmilitar de 43 anys de Barcelona va acceptar dos anys de presó per haver difós a través d'un fòrum d'internet dades personals i imatges de la víctima de la violació de la Manada de Pamplona el 2016. Ara la jutge ha decidit condemnar també el portal on es van publicar els fotogrames i la identitat de la jove per la seva "passivitat" a l'hora d'esborrar-los. La sentència pionera, que ha avançat Eldiario.es i a la qual també ha tingut accés l'ARA, obliga la web a assumir la indemnització de 20.000 euros a la noia si l'exmilitar no l'acaba pagant.

La responsabilitat del portal era l'únic punt que quedava per aclarir del cas, després que les acusacions i la defensa arribessin a un pacte de conformitat en el judici, pel qual també s'ha deixat suspès l'ingrés entre reixes de l'exmilitar per complir els dos anys de condemna, sempre que no torni a delinquir els pròxims tres anys.

La clau del pronunciament és que es considera que la web té una responsabilitat en la difusió de les dades, perquè és l'eina que va utilitzar l'autor de la filtració per "cometre el delicte". La titular del jutjat penal número 1 de Barcelona retreu al portal que no actués "amb la deguda diligència" per evitar la publicació de les dades, però també a l'hora de retirar-les "o fer-les inaccessibles", tenint en compte que van arribar a estar dos mesos penjades, entre el 2 de maig i el 6 de juliol del 2018. Es tractava tant de fotogrames amb la imatge de la noia com del seu nom i cognoms o el lloc on vivia, un contingut que la jutge considera "ofensiu" per a la jove.

Un error de l'oficina judicial a l'hora de difondre la primera sentència de l'Audiència de Navarra –que inicialment va condemnar els integrants de la Manada per abusos i no per violació, un criteri que després va corregir el Tribunal Suprem– va permetre que les dades de la noia fossin accessibles durant una estona. A més, el seu DNI o part de les imatges que els violadors van captar amb els mòbils del moment de l'agressió i que formaven part del sumari del cas van acabar a les xarxes.

Ignorar alertes

Foroparalelo.com no va ser l'únic portal que els va difondre –també apareixien a les webs de Forocoches o DailyStormer, entre d'altres–, però la majoria van esborrar les dades i van emetre comunicats de rebuig per evitar accions judicials, cosa que no va fer la web ara condemnada. De fet, la sentència subratlla que durant dos mesos diversos usuaris del fòrum van "alertar" de la publicació de les imatges i la identitat de la noia i d'altres usuaris se'n van fer ressò. Per això considera que els responsables de la web no podien "ignorar" el contingut que havia difós l'exmilitar a través del seu portal i havien de ser "conscients" de fins a quin punt suposava "un atac directe" a la jove.

stats