Societat 05/04/2012

Visca la primavera... i l'al·lèrgia!

Salvador Macip
1 min
Visca la primavera...  i l'al·lèrgia!

Esmentar la primavera evoca imatges romàntiques d'ametllers florits i temperatures agradables. Menys als al·lèrgics, que ens recorda que s'acosta la temporada d'esternuts.

L'al·lèrgia és una reacció exagerada del sistema immune contra uns elements (els al·lèrgens) que en principi no haurien d'activar-lo. Els que la pateixen saben que aquesta hipersensibilitat és ben inútil. ¿O no?

Fa vint anys es va fer la sorprenent descoberta que els al·lèrgics tenien quatre vegades menys incidència d'un tipus de tumor cerebral, el glioma. Els motius no estaven clars, però estudis recents ens proporcionen noves peces del trencaclosques.

Una hipòtesi és que l'al·lèrgia és una reacció desesperada de l'organisme per fer fora una substància que pot causar càncer. Ho corrobora el fet que molts al·lèrgens són potencialment cancerígens i que com més al·lèrgies tens més disminueix la possibilitat de patir un glioma. A més, la congestió evitaria que partícules tòxiques arribessin al cervell o a la sang a través de la mucosa nasal. De fet s'ha vist que els al·lèrgics tenen menys substàncies tòxiques circulant pel cos. Són qüestions a tenir presents el pròxim cop que traguem el clínex remugant perquè ens raja el nas.

stats