Viure a les fosques, beure molta aigua i dur roba clara: consells per superar l'onada de calor

Barcelona activa 197 refugis climàtics en equipaments municipals per fer front a les altes temperatures

ARA
2 min
Una banyista es refresca a la platja del Bogatell durant l'onada de calor

BarcelonaL'onada de calor dels pròxims dies a Catalunya es confirma: els models de previsió apunten aquest dimarts que els dies de temperatures més extremes d'aquesta onada de calor seran dijous i especialment divendres. Les temperatures seguiran pujant els pròxims dies i el tram final de la setmana ens acostarem a valors de rècord, similars segurament als del fortíssim pic de calor de finals de juny del 2019, pròxims als 40 graus. De fet, la d'aquest any és l'onada de calor més primerenca des del 2017: els termòmetres ja han superat els 37,4 ºC a la ciutat de Lleida i els 37,1 ºC a Girona, i l'Observatori Fabra de Barcelona va mesurar 32 ºC dilluns a les 16.30 hores. 

Davant d'aquestes calorades, l'Ajuntament de Barcelona ha activat el procediment Onada de Calor dos dies abans del previst, de manera que es podrà buscar refugi de les altes temperatures en 197 espais de la ciutat, 42 més que l'estiu passat i 127 més que el 2020, quan es van engegar els primers 70 de la ciutat. Es tracta d'equipaments municipals i espais públics com biblioteques, centres esportius, museus i parcs, que oficialment tenen altres usos però que també poden ser utilitzats com a espais on refugiar-se de la calor, especialment per a persones vulnerables a les altes temperatures (nadons, persones més grans de 75 anys, malalts crònics, persones amb menys recursos...).

Barcelona ofereix aquest estiu prop de 200 refugis climàtics per fer front a la calor.

El 53% de la població de Barcelona tindrà un d'aquests refugis a 5 minuts a peu i el 95% a 10 minuts. L'objectiu és que el 100% de la població disposi a 5 minuts a peu d'un refugi climàtic l'any 2030. I en un futur també es preveu poder obrir alguns d'aquests espais durant la temporada d'hivern i que alguns també estiguin oberts les 24 hores del dia.

En paral·lel, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha reactivat i ampliat fins a 55 espais de la seva xarxa pròpia de refugis climàtics, la XMRC, de cara a la temporada estival en col·laboració amb 9 ajuntaments metropolitans: Badia del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

Consells bàsics per superar l'onada de calor

A casa

Són dies de tenir la casa amb les finestres tancades i viure gairebé a les fosques, o amb una llum justa per no encendre l'interruptor. L'hora de ventilar l'habitatge és al vespre, quan cau el sol, amb les persianes amunt perquè entri l'aire i refresqui, tant com sigui possible, l'ambient.

És el moment d'engegar, amb molta mesura, els ventiladors i l'aire condicionat però, per poc que pugueu, fugiu de les habitacions més exposades al sol i passeu l'estona en els espais més frescos i així també estalviareu en electricitat.

La via més barata per refrescar-se són els ventalls, els de roba o de cartró, qualsevol cosa que sigui capaç de generar aire.

L'aigua és el producte estrella, molt millor que qualsevol altre líquid. Beveu-la per fer-vos passar la set i hidratar-vos perquè amb aquestes condicions extremes el cos demanda un extra d'aigua perquè contínuament en va perdent.

A l'hora de vestir-se

És millor deixar els colors foscos del vestuari per a l'hivern o per als actes nocturns. Durant els dies de calor és preferible vestir amb colors clars. És de gran utilitat agafar una gorra o un barret i, ja de pas, protegiu-vos la pell amb crema antisolar per evitar lesions cutànies.

Al cotxe

Per poc que pugueu, no feu trajectes llargs en les hores centrals i agafeu aigua per anar bevent.

Cal respectar les hores de descans i si noteu un excés de calor o somnolència, feu una parada per hidratar-vos i refrescar-vos.

Mai deixeu a l'interior del cotxe persones vulnerables (criatures, malalts o gent gran) amb les finestres tancades. Tampoc els animals de companyia. Les altes temperatures converteixen els vehicles en forns i les persones a l'interior de seguida podrien deshidratar-se.

Al carrer

Si heu de caminar per ciutat, busqueu els carrers amb ombra, i no dubteu a fer una parada en un lloc protegit si us sentiu cansats, fins i tot entrant en un centre comercial o una biblioteca climatitzada per refrescar-vos.

És important dur una ampolla d'aigua per anar bevent, i eviteu les begudes ensucrades perquè no fan passar la set.

Aprofiteu les fonts, o la mateixa aigua que dugueu, per mullar-vos la cara, i fins i tot la roba, per tenir una sensació refrescant.

Cal evitar sortir a les hores centrals del dia i traslladar les activitats físiques intenses a primera i última hora de la jornada. 

A taula

Amb la calor és el moment de fer àpats poc calòrics i que no siguin molt calents. Millor sopes fredes i evitar salses o fregits. En qualsevol cas, opteu per la ingesta de fruita, verdura i hortalisses perquè, a banda d'aportar les sals minerals que el cos ha perdut per la suor, refresquen i són riques en aigua.Evitar el consum d'alcohol.stats